• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2022

07:33

Beogradski izbori se ponavljaju 16. aprila na četiri biračka mesta!

Beta

Politika

Beogradski izbori se ponavljaju 16. aprila na četiri biračka mesta!

Podeli vest

Gradska izborna komisija usvojila je rešenje o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije koje će se održati u subotu, 16. aprila, od 7.00 do 20 časova


Izbori će se ponoviti na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi "Ivan Milutinović" na Paliluli na kojem je rešenjem GIK-a utvrđeno da se rezultati glasanja ne mogu utvrditi.


Glasanje će se ponoviti i na tri biračka mesta na kojima je rešenjem Gradske izborne komisije poništeno glasanje.

Ta tri biračka mesta su u osnovnoj školi "Filip Višnjić", biračko mesto broj 31, na Paliluli, zatim na biračkom mestu broj 39 - MZ Terazije na opštini Stari grad i na biračkom mestu broj 106 - Dom kulture Velika Moštanica, na Gradskoj opštini Čukarica.

Foto: Tanjug

Glasanje na izborima

Ukupan broj birača na ta četiri biračka mesta gde će biti održano ponovljeno glasanje ostaje isti i iznosi 5.803 birača, a pojedinačno je na biračkom mestu 49 na Paliluli 1.684 upisanih građana u birački spisak, na mestu 31 na Paliluli 2.087, na biračkom mestu 39 na Starom gradu 643 i na biračkom mestu broj 106 na Čukarici 1.389.

Listići na kojima će građani zaokruživati jednu od 12 lista biće led sive boje što je, kako je rekao i predsednik GIK-a Zoran Lukić, najbliže beloj boji u kojoj je bio listić za glasanje 3. aprila, a kontrolni listić će biti kajsija boje.

GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje i 1 na rad predsednika

Gradska izborna komisija odbila je 85 prigovora na glasanje na biračkim mestima na beogradskim izborima kao neosnovane, kao i prigovor koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" na rad predsednika GIK-a zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prigovor na rad predsednika GIK-a odbačen je sa 21 glasom "za" i dva uzdržana, dok je prigovor za biračko mesto na opštini Savski venac odbijen jednoglasno zbog toga što to biračko mesto ne postoji.

Jučerašnja sednica na kojoj su članovi GIK-a razmatrali prigovore trajala je nešto manje od tri časa, a prigovori su se odnosili na to da su na pojedinim biračkim mestima nedostajali kontrolni listići, potvrde o glasanju van biračkog mesta, zatim na neslaganje broja glasačkih listića po listama u odnosu na liste iz zapisnike, ali i na povredu izborne procedure zbog grupnog glasanja.

Foto: Tanjug/Nenad Mihalović

Glasačka kutija


Najčešći prigovori na regularnost odnose se na Zapisnik 

Takođe, prigovori su se odnosili i na nepotpunost Zapisnika o radu biračkog odbora, zatim beleženje rednih brojeva glasača putem mobilne aplikacije što se može, kako kažu pojedini članovi GIK-a, predstavnici opozicije, tumačiti i kao pritisak na građane da glasaju, zatim fizički napadi na članove biračkih odbora na biračkim mestima.

Kao neosnovani odbijeni su prigovori koalicije "Duško Vujošević - Boris Tadić Ajmo ljudi" na glasanje na 18 biračkih mesta na opštini Zvezdara, 14 biračkih mesta na Novom Beogradu i po jednom biračkom mestu na Paliluli i na Savskom vencu.

Koalicija "MORAMO" uputila je prigovore na glasanje na četiri biračka mesta u Zemunu, po dva u Grockoj i Novom Beogradu, kao i po jedno biračko mesto u Rakovici, na Voždovcu, Čukarici, Zvezdari.

Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" predala je prigovore na glasanje na jednom biračkom mestu u Barajevu, tri na Vozdovcu, dva u Grockoj, koliko i na Zvezdari, tri u Zemunu, dva u Lazarevcu, devet na Novom Beogradu, jednom u Obrenovcu, četiri na Paliluli, dva u Rakovica, tri u Surčinu i pet na Čukarici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20