• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

07.04.2022

07:00

Kada će novi poslanici sesti u skupštinske klupe i kada će birati Vladu? OVO SU ROKOVI I PROCEDURE KOJE PREDSTOJE!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Kada će novi poslanici sesti u skupštinske klupe i kada će birati Vladu? OVO SU ROKOVI I PROCEDURE KOJE PREDSTOJE!

Podeli vest

Republička izborna komisija objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, a rokovi za formiranje skupštine počinju da teku od trenutka kada budu objavljeni konačni rezultati. Konačne rezultate parlamentarnih izbora Republička izborna komisija saopštiće najkasnije do 7. aprila u 20 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a Parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja

Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati.

Narodna skupština konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Mandat traje četiri godine, a narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.

Foto: Tanjug

Izbor vlade 

Kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Narodna skupština se raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu.

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina narodnih poslanika.

Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Georgiev pokrenuo hajku na RIK, đilasovski mediji se brže-bolje priključili! POKUŠAVAJU DA ZAMAŽU OČI GRAĐANIMA, ali su ih stručnjaci DEMANTOVALI!
Politika

Georgiev pokrenuo hajku na RIK, đilasovski mediji se brže-bolje priključili! POKUŠAVAJU DA ZAMAŽU OČI GRAĐANIMA, ali su ih stručnjaci DEMANTOVALI!

U izbornoj noći velika prašina se podigla kada je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da će se na veb prezentaciji RIK biti objavljivati rezultati glasanja kako budu prebrojavani, da se oni više neće oglašavati i da će sledeća konferencija za novinare biti održana sutrdan posle 20 časova, a ludilo je prvi pokrenuo direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev koji je rekao da je odluka Republičke izborne komisije da tek u ponedeljak saopšti rezultate izbora - događaj bez presedana

05.04.2022

10:59

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20