• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Financial times

22.03.2022

12:56

FANTASTIČNE VESTI ZA SRBIJU! EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije!

Fotoilustracija/Pixabay

Politika

FANTASTIČNE VESTI ZA SRBIJU! EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije!

Podeli vest

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije. Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, prenosi Fajnenšal Tajms

Poslednja runda sankcija EU ka Rusiji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući Gasprom. Podsećamo Gasprome je vlasnik 51 odsto NIS.

Ovim pravilima bi NIS de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su Glenkor i Vitol.

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju sa ruskim fosilnim gorivima), s obzirom da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin

pre 2 godine

A ja mislim da ne mogu da nam zabrane da kupujemo naftu od rusije

Bata

pre 2 godine

Oni uvoze fosilna gorivo iz Rusije pošto ne mogu bez njih a nama ostalima bi to da zabrane. E sad su nam dozvolu i mi treba bog zna kako da se radujemo i da smo im zahvalni do neba na tome. Licemerstvu zapada nikad kraja nema

ratko

pre 2 godine

sta taj evrpski smrad ima nama da dozvoljava oterajte ih u tri lepe pm

Joyce

pre 2 godine

Brate ovi iz EU ne znaju gde biju. To je samo dokaz jednoumlja koji su im nametnuli Ameri. Dok shvate, već su napravili sebi i drugima problem. Onda, opet tri dana da odmrse sebi, pa pet dana da poprave štetu drugima. Vidim ja, da tamo nema niko bez federa za navijanje. Naviju ih Ameri i puste, dok feder ne otpusti pa ponovo navijanje i tako dok feder ne pukne.

Rade

pre 2 godine

Prosto ne mogu da poverujem, šta čitam ! ! ! ! ! Neće da je na dobro ! ! !

Milan

pre 2 godine

Hoće ali će pre toga tražiti da uvedeno sankcije Rusiji u drugim oblastima trgovine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija