• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.09.2021

13:42

Svi projekti sa EBRD teku po planu! DO KRAJA GODINE OČEKUJEMO PRIVREDNI RAST!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

Svi projekti sa EBRD teku po planu! DO KRAJA GODINE OČEKUJEMO PRIVREDNI RAST!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruh o projektima koji se realizuju u Srbiji uz podršku te finansijske institucije, kao i o makroekonomskim rezultatima naše zemlje

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD teku po planu, i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj "zelene agende" kojoj je naša zemlja u potpunosti posvećena i benefiti koje ona donosi celom društvu, a bilo je reči o projektima poput Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, projekta za regionalne deponije, projekta za pametna brojila, koji se realizuju u saradnji sa EBRD.

Na sastanku se razgovaralo i o novoj strategiji razvoja tržišta kapitala, na kojoj radi Ministarstvo finansija.

Govoreći o ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, ministar finansija je rekao da se ove godine očekuje privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama, i podsetio da je Srbija u prošloj, pandemijskoj godini, imala pad od tek jedan odsto, što je bio jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Mali je rekao i da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom, i da je Srbija imala tri paketa pomoći i podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra, a koja su značajno pomogla privredu, sačuvala radna mesta i životni standard građana Srbije.
Kapitalne investicije u Srbiji


Govoreći o kapitalnim investicijama u Srbiji, ministar finansija je rekao da one čine 7,2 odsto BDP-a ove godine, te da će u Srbiji do kraja godine biti u izgradnji 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

On je istakao i da su izgrađene i otvorene tri kovid bolnice u Srbiji, kao i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina.

Ministar Mali je istakao i značaj posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji.

Predstavnici EBRD su, između ostalog, pohvalili ekonomske uspehe Srbije i istakli da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Sastanku su, ispred EBRD, prisustvovali i regionalni direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i regionalna direktorka za centralnu i jugoistočnu Evropu za sektor Održive infrastrukture Nandita Paršad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija