• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2021

21:11

DO JUČE STE U SRBIJU DOLAZILI SAMO KAKO BI DELILI LEKCIJE IZ DEMOKRATIJE, PA SADA NE ČUDI OVO ŠTO RADITE! Zlatibor Lončar uputio otvoreno pismo urednicima DW i ARTE!

Politika

DO JUČE STE U SRBIJU DOLAZILI SAMO KAKO BI DELILI LEKCIJE IZ DEMOKRATIJE, PA SADA NE ČUDI OVO ŠTO RADITE! Zlatibor Lončar uputio otvoreno pismo urednicima DW i ARTE!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uputio je danas otvoreno pismo urednicima DW i ARTE-a kao reakciju o reportaži koju su emitovali o Srbiji tokom pandemije korona virusa

Otvoreno pismo ministra zdravlja Zlatibora Lončara prenosimo u celosti: 

"Cenjeni urednici,

Iskreno verujem da je vrlo nelagodna situacija u kojoj ste se našli i da je izuzetno teško prihvatiti činjenicu da ne postoji jedan svetski mediji, posebno među onim najuticajnijim u vodećim državama sveta koji ne prenose objektivnu sliku o borbi Srbije sa pandemijom i o našoj izuzetnoj organizaciji vakcinacije, odnosno spremnosti rukovodstva naše države da učini sve kako bi na vreme zaštitilo svoje stanovnike, ali i stanovnike regiona, pa i šire, tako što će obezbediti dovoljne količine vakcina različitih proizvođača. Do juče ste u Srbiju dolazili samo kako bi delili lekcije iz demokratije, slobode javne reči, uspostavljanja vladavine prava i sličnim postulatima iza kojih ste nevešto krili svoje prave ambicije, pa sada ne čudi da Vam je teško da priznate ono što ceo svet vidi i na glas nam odaje priznanje. Čudi, možda, jedino to što Vam je trebalo toliko meseci da se pripremite, organizujete i objavite nešto poput priloga pod naslovom „Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida“.

Pomislio bih da Vam savest neće dozvoliti mirno da spavate posle ovakvog priloga, ali znam da Vi savesti odavne nemate. Naša savest je mirna i možemo spokojno da spavamo, ali poslednjih 14 meseci imali smo malo prilike za san, jer smo noći i dane provodili u borbi za svaki život naših sugrađana, da obezbedimo uslove za rad naših medicinskih radnika, da obezbedimo opremu, materijale, lekove i naposletku dovoljne količina vakcina od različitih proizvođača, kada to mnogo razvijenije države nisu bile u stanju. Možda Vas je sve to pogodilo, možda Vam je zasmetalo to što smo se uhatili u koštac sa Кoronom, a nismo navijali za nju, kao Vi i Vaši sagovornici.

Sve u svemu, čak ni Vi ne možete pobeći od činjenica. A one su ovakve...

Prilog „Srbija: Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida“ stoji u potpunoj suprotnosti sa trenutnom realnošću koja se odvija u Srbiji, gde je 33 odsto građana dobilo obe doze vakcine, a gde je broj slučajeva Кovid-19 opao za 66 procenata tokom poslednjeg meseca.

Кovid-19 nas je sve potresao i svaki život izgubljen ovom pandemijom uvek će me opteretiti, ali istina je da nikada nismo skrivali informacije niti zavarali javnost. Neke zemlje su revidirale svoje podatke i izveštavale o različitim podacima iz dana u dan. Neki su čak i prestali da objavljuju broj preminulih. Srbija to nije učinila. Pogrešili smo na oprezu, prijavljujući čak i one koji su umrli sa simptomima Кovid-19, ali testirani negativno.

Tokom čitave pandemije ostali smo dosledni - nastavljamo da testiramo po visokim stopama i hospitalizujemo pacijente po potrebi. Ovo je sprečilo smrt i održalo naš broj na niskom nivou. Međutim, sigurno ćemo izvršiti reviziju podataka kada se završi borba protiv Кovid-19.

Neke druge države su odabrale različite pristupe kao odgovor na ovaj virus. Neki su pretrpeli petomesečne blokade, dok su drugi poput Srbije koristili drugačiji pristup. Ograničenja primenjena u aprilu pokazala su nam da možemo da kontrolišemo broj slučajeva kada oni postanu previsoki. Mesec dana kasnije, brojevima je sada lakše upravljati, a ciljane mere su pomogle da se izbegne katastrofalna šteta za našu ekonomiju.

Naša uspešna kampanja vakcinacije - koja potiče od pripremljenosti, otvorenog pristupa nabavkama i usredsređenosti na digitalizaciju - takođe je bila presudna u ovoj borbi. Danas nudimo Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sputnik V and AstraZeneca - sve vakcine koje su odobrile regulatorne vlasti u Srbiji i njihovim matičnim zemljama i koje ispunjavaju sve moguće sigurnosne standarde.

Iako se i u Srbiji suočavamo sa glasovima protiv vakcine, daleko manjim od onih koje imamo širom sveta, aktivno radimo na edukaciji naših građana o prednostima ove vakcine. Snažno podstičemo vakcinaciju, ali ona nije obavezna i građani moraju potpisati odricanje pre nego što prime vakcinu - kao i svuda drugde.

Lažne informacije se brzo šire u kriznim vremenima, ali naš cilj jeste i biće i dalje zaštita naših građana. To nam je prioritet.

Uz želju da se i u Vašim državama što pre dostigne procenat vakcinisanih koji je danas u Srbiji, želimo Vam svako dobro i spokojan san.", navodi se u pismu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 3 godine

Srbija zemlja apsurda,Dr.Smrt prica o zivotu,Nebojsa iz Beograda prica o postenju,Vulin o vojsci,Mitrovic o medijima...

Igor

pre 3 godine

Logicno, ne možeš sakriti mrtve. Šta se dešava?

Srboholik

pre 3 godine

Nemac je Nemac i nikad nam neće oprostiti što smo ih uvek dobili na bojnom polju. Pošto nemogu da nas dobiju vojno onda se trude da nas ocrne medijski. Al mogu samo da ga duvaju!

Predragm

pre 3 godine

Ja bih ministra pitao kada ce poceti isplata obestecenja onima koji su primili kinesku vakcinu i pored toga dobili koronu. Ja i jos dosta ljudi smo dobili koronu i cak u bolnici lezali , na kiseoniku bili, pa bi drzava trebala da mi plati sto nisam mogao da radim a svoje bolnicko lecenje ja sam mojim doprinosima za porez platio. Ako ne plati sada drzava platice kada se promeni vlast. Uspesnos kineske vakcine je 75% i od milion vakcinisanih 250.000 nemaju antitela, ko da se nisu.vacinisali i razbolece se od korone. Mogu se kasnije vakcinisati i 5 puta ali nece imati antitela jer vakcina kineska ne deluje na njih.

dera

pre 3 godine

Ministre , pusti im onu pesmu Bore Janjica " Laje kera tresla se bandera " . (to je pesma jos pre IIsv. rata ) .

yanosik

pre 3 godine

ha ha boli istina doktore smrt,zaboli ih kurac za tvoje pismo,neka ga citaju zika seljacina,sarapa krme,one plave kurvetine i orangutan djv

zoran

pre 3 godine

Bio bi red da kad dodješ u nečiju kuću bar razgovaraš i sa domaćinom a ne samo sa kvarnim rodjacima ! Ti belosvetski hohštapleri nisu ni novinari ni medijski radnici već obični glasnogovornici onih koji Srbiju nevole i koji traže da se zatre Srpsko ime i država !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija