• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2020

12:53

SA MNOM ĆE BITI SVE U REDU, SAMO VIDI DA OKO KOSOVA URADIMO SVE ŠTO MOŽEMO! Vučić otkrio šta mu je patrijarh Irinej poručio pred smrt (Video)

Politika

SA MNOM ĆE BITI SVE U REDU, SAMO VIDI DA OKO KOSOVA URADIMO SVE ŠTO MOŽEMO! Vučić otkrio šta mu je patrijarh Irinej poručio pred smrt (Video)

Podeli vest

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić u govoru na sahrani partrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

"Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva", rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

"A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi", ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

"Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje", rekao je Vučić.

Foto: Marko Đoković

Počivši patrijarh sklopio je , kaže, oči i predao dušu Bogu, sa samo jednom željom, jednim amanetom, za sve koji smo ostali:

„Da njegov hram, njegov san, nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, posvećen Bogu, ljubavi, Srbiji i srpstvu. Da verujemo, volimo i da to radimo zajedno, okupljeni u hramu mudrosti i mira“.

Vučić je ukazao da je to velika obaveza za nas kojima je, kaže, uvek bilo lakše bilo da se delimo, nego da se okupljamo, da se svađamo, nego da se mirimo, da se mrzimo, umesto da se volimo, da se svetimo, mesto da praštamo.

„I mnogo hramova smo porušili, pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj. Hoćemo li ga, učeni njegovom mudrošću, sačuvati, nije više pitanje samo pristojnosti, nego i pitanje našeg daljeg opstanka“, rekao je Vučić.

Upitao je da li ćemo znati, bez njega, njegove blage ruke i mirne reči, da ostanemo jedno, bez zlobe, verujući jedni drugima, razumevajući se i praštajući.

„Kada je, toliko puta, njegova svetost tvrdila da je to moguće, ja sam mu verovao. Vi ste mu verovali, svaki čovek u ovoj zemlji mu je verovao. Zato, verujem i danas. Da će njegovo učenje da ostane. Da ćemo nastaviti da gradimo, i hramove, i Srbiju. Da ćemo imati pameti, zajedničke ciljeve, istu veru i istu ljubav“, poručio je Vučić.

Kada se gromada stene odvoji od planine, na njenom mestu ostaje večita praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti, poručio je predsednik Srbije.

Upokojeni patrijarh Irinej ostavio je iza sebe delo vredno divljenja, poručio je Vučić i istakao da je patrijarh ujedinio srpski narod, kao i da je njegova najveća briga bila Kosovo i Metohija, a da je prema tom pitanju postupao racionalno i hladne glave, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške.

Foto: Marko Đoković

 

Vučić je, u obraćanju, kazao da je čelnik SPC obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.

„Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Rođeni Čačanin kojeg su svi prekodrinski Srbi voleli i poštovali. Zahvaljujući i njegovom angažmanu, molbama i molitvama nije bilo zađevica i svađa između Srba istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga ne ugrožavajući”, rekao je podvukavši da je patrijarh Irinej ostavio delo vredno divljenja.
 

 

Patrijarh je brinuo I o sudbini našeg naroda u Crnoj Gori, ne prihvatajući, i po tom pitanju je bio beskompromisan, podelu naših ljudi i našeg naroda po avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih, novostvorenih država.

Predsednik je rekao da je upokojenom patrijarhu najveća briga bila Kosovo i Metohija.

“I tu, i po tom pitanju, iako je deo života proveo u Prizrenu, postupao je racionalno i hladne glave, tražeći načine da sačuvamo, ili bar ne priznamo nezavisnost Kosova, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške koje smo počinili, ali je verovao i u narastajuću snagu srpske države i , ponekad, pomalo i naivno, njenu moć da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju dobro samo pravično i pravedno rešenje. Poštovao je zapadni svet i bio uverenja da će kad-tad razumeti Srbe i prihvatiti bar deo naših argumenata”, objasnio je on.

“Na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me je i rekao: “Je l' moram da idem u bolnicu? Slušao sam na televiziji kako govoriš koliko bolesnih ima i zašto bih zauzimao neku postelju jednom bolesniku", preneo je Vučić i primetio. "Takav je to čovek bio”.

 

 

Vučić je istakao da je dan kasnije, kada su se ponovo čuli, patrijarh samo pitao da li je sve pod kontrolom I u redu.

“Treći put kada smo se čuli, rekao je:

"Ne brini, sa mnom će biti sve u redu. Nego, vidi oko Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo", preneo je predsednik Vučić.


Patrijarh Irinej, rekao je Vučić, suštinski je izgradio najlepši ne samo pravoslavni, već hrišćanski hram na svetu.

 

“Zajedno smo ovde bili mnogo puta i znam koliko je čekao dan kad će hram biti završen, koliko je energije i ljubavi uložio u to, a ja, ja sam spreman da kažem da njega nije bilo, gradili bismo ovaj naš hram još decenijama. On je taj koji je za ovaj hram rekao da je nova Sveta Sofija, da će biti najvažnije stecište pravoslavnih vernika u celom svetu. Voleo je Rusiju, predsedniku Putinu bio je beskrajno zahvalan za podršku u izgradnji ovog hrama i verovao u bliskost naših naroda”, ukazao je on.

Vučić je istakao da je patrijarh Irinej zaslužan I za obnovu kulture sećanja.

“On je bio taj koji nas je okupio, kao pravi svetosavski duhovni vitez, oko borbe i žrtve našeg naroda. Sramotili smo se godinama, ćutali o patnji našeg naroda, činjenice zbog straha od političkih sankcija sakrivali od naroda, od sebe, dok Irinej, njegova svetost, to nije promenio. Zahvaljujući njemu, više nego bilo kome drugom, danas sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, oni dobijaju svoje ulice, bulevare, spomenike. Ne stidimo ih se, kao što je to doskora bilo, već se njihovim delom ponosimo”, rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetio je da se već šest godina sa patrijarhovim blagoslovom obeležava Nato agresija, “ne kampanja”, kako su nam neki u amanet ostavili, i da se ne plašimo da istinu kažemo u lice celom svetu, boreći se za mir i prijateljstvo i sa onim narodima koji su u toj agresiji učestvovali.

“Patrijarh Irinej blagoslovio je večno sećanje i svakogodišnje održavanje zajedničkog pomena Srbije i Srpske povodom strašnog zločina počinjenog nad krajiškim narodom, nad junačnim Srbima Krajišnicima. Zato svake godine uz suze i beskrajnu tugu obeležavamo stradanje našeg naroda u Oluji”, dodao je on.

Vučić je istakao da je Irinej bio veliki patrijarh, navodeći da je pomirio I ujedinio podeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine.

“Uspostavio je partnerski odnos sa državom govoreći da ”država treba da radi svoj posao a crkva svoj”. Radeći tako jačali su i država, i crkva, na sreću naroda. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac”, podsetio je on.

Iza patrijarha Irineja, prema rečima Vučića, ostaju obnovljene crkve, manastiri, bogoslovije i nikada snažniji dobrotvorni rad crkve od narodnih kuhinja do pomoći bolesnima.

“Završio je Hram Svetog Save, san devet srpskih patrijarha i beogradskih mitropolita, od mitropolita Mihaila, koji traje 125 godina. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, svetog kneza Lazara i pred svoje prethodnike. A nama, i narodu, i crkvi, biće potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo ono što nam je ostavio. Takvu Srbiju moguće je zastupati i na nebu i na zemlji. I dok on to nesebično bude činio u višim sferama, ovde, na zemlji, to možemo samo mi”, podvukao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bezgranično poštovanje i ogromnu ljubav kod svoga naroda patrijarh je, kaže predsednik, stekao neprestano delajući sa patrijarhom srpskim Pavlom, stalnom spremnošću na žrtvu, duboko svestan učenja svetih otaca da bez velike žrtve nema velike ljubavi, a bez velike ljubavi nema ni velikih dela.

“Upravo ta ljubav podigla je iz pepela desetine i desetine razrušenih svetinja, i iz temelja digla nove hramove krunišući veru ovim velelepnim hramom u kome nas je danas okupio naš deda, naš patrijarh, da ga sa svečanom tugom ispratimo u Carstvo nebesko, gde ga sa radošću čekaju Sv. Simeon i Sv. Sava, Sv. Vasilije i Sv. Petar“, dodao je on.

Zahvalio se patrijarhu i na svakoj reči kojom je sve nas podučio, na ljubavi koju je usadio u nas, na mudrosti koju smo pratili.

„Ostaće Srbija na tvom putu, svesna da je svaki drugi put put propasti, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva. To nam je obaveza, to nam je uslov, to nam je zajednička želja, od danas podeljena, a ista, na nebu i na zemlji“, poručio je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milasin

pre 3 godine

Sklopio je oči,onako kako je i živeo,u miru i tiho...

Nikola

pre 3 godine

Neka pociva u miru, ostace nam zauvek u secanju.

milan306

pre 3 godine

Umeli smo da volimo,onoliko koliko je on voleo.Neka te anđeli čuvaju.

nela

pre 3 godine

Sa najvecom tugom i bolom ispracujemo velikog svetca u nebesko carstvo gde ce i dalje ziveti sa nama.

Zorica

pre 3 godine

Pravoslavlje se uzdiglo i formiralo ponovo zahvaljujuci zalaganjima u zaslugama Patrijarha Irineja. Tezak zadatak ceka novog patrijarha.

Vesna

pre 3 godine

Sklopio je oci u miru, neka pociva u miru, ostace nam uvek u secanju.

Milan

pre 3 godine

Naš glas razuma i pomirenja odlazi tiho kako je živeo i delao,neka počiva u miru.

buba

pre 3 godine

Отишао је велики човек који се борио за свој народ и његов опстанак ма где они живе посено на КИМ као и за обнављање цркава.Вечно му царство небеско

Marija

pre 3 godine

On nam je pokazao put mira i blagostanja, sledili smo te i danas jesmo to, odan narod.Hvala ti na svemu, počivaj u miru.

Danica

pre 3 godine

Budimo dostojni ovog velikog coveka.Vecno mu carstvo nebesko

Darko Novak

pre 3 godine

Ziveo je u miru i ljubavi blazenoj i to se od nas i ocekuje , da budemo slozni i blagonakloni jedni prema drugima, vecna mu slava i hvala.

Mily

pre 3 godine

Patrijarh Irinej ostavio je neizbrisiv trag u pravoslavnom svetu i svi gradjani su ponosni sto su imali bas njega kao svog duhovnog vodju i coveka koji je nosio u sebi ogromnu kolicinu dobrote, mira i spokojstva, obasjavajuci time sve oko sebe. Pocivao u miru!

Bubuleja

pre 3 godine

Tako i Del Boy kaže Rodniju: Tako je naša pokojna majka meni rekla na samrti...pa nalupa gomilu gluposti koje njemu idu u prilog. Smo, Del Boy je simpatičan lik, a ovo je izvitopereni, šizoidni egomanijak. I da kako on kaže picousti.

mrtve duše

pre 3 godine

Ravnodusan prema placu obozavam ilovacu gotova je moja muka pa se smejem iz sanduka Oko mene su u stvari licemeri i govnari svako mi za dusu pije a znam lazu drkadzije svako ko je tu plakao posl'o bi me u pakao

Sanja

pre 3 godine

Srbija je zahvalna na svemu sto je patrijarh uradio za nju.

Sanja

pre 3 godine

Ispracamo naseg patrijarha kako dolikuje, nek pociva u miru.

Marko

pre 3 godine

Patrijarh irinej je bio miran i tih čovek ali ipak je ostavio neizbrisiv trag u našim srcima.

Sanja

pre 3 godine

Svi smo potreseni povovdom smrti patrijarha, neka mu je vecna slava.

Nina

pre 3 godine

Ostace nam u secanju kao miran i tih covek...vecna mu slava...!!!

Nina

pre 3 godine

Vecna mu slava,ostace zapamcen po delima koje je ostavio iza sebe.

Nina

pre 3 godine

Neka mu je vecna slava,nikada nece biti zaboravljen,a isto tako znam da je sada na nebeskom dvoeu u svojoj vecnoj kuci iz koje ce nas posmatrati moliti se za nas i biti uz nas.

Nadica

pre 3 godine

Najvaznije je da ga cela Srbija postuje i voli.

Andrijana

pre 3 godine

Živeo je tiho, mirno, bio otvoren za razgovor, a pre svega neimar koji je činio sve za izgradnju i obnovu brojnih crkava.

Dunja

pre 3 godine

Mirnoća i čist duh su oličenje našeg upokojenog Patrijarha.

Masa

pre 3 godine

Patrijarh je bio tih covek ali je imao autoritet. Mislio je uvek na svoj narod. Tako je i otisao, tiho i mirno.

Iva

pre 3 godine

Srećni smo što smo imali ovako velikog čoveka. Pamtićemo ga večno...

Tanjica

pre 3 godine

Srbija je ostala bez velikog i znacajnog coveka. Patrijarh Irinej je uvek bio raspolozen da pomogne svakom obicnom coveku. Neka pociva u miru!

Ivana

pre 3 godine

Ispracen je dostojanstveno,tako je i zasluzio!Neka mu je vecna slava!

Tijana

pre 3 godine

Srbija se ponosi sto je imala jednog takvog coveka, duhovnog vodju.

Jasna

pre 3 godine

Do poslednjeg dana je brinuo za Srbiju i narod i bio skroman čovek!

Dejan

pre 3 godine

Hvala mu za sve i necemo ga izdati jer cemo se izboriti za nase Kosovo!

Miki

pre 3 godine

Bio je jedna iskrena i dobra dusa gde nema coveka koji ga nije voleo!

Natalija

pre 3 godine

Naučimo svi živeti skromno baš onako kako je on to radio.

Toma

pre 3 godine

Bio je veoma pametan covek i cista dusa. Jako mi je zao. Neka mu je laka zemlja. Vecnaja pamjat. Nas narod je izgubio jednu ogromnu ljudsku velicinu a nebesko carstvo dobilo veliku svetu dusu.

Mima

pre 3 godine

Najveće blago danas koje možete imati je biti dobar čovek.

Ivica

pre 3 godine

Uvek je sebe stavljao posle svog naroda. Čovek velikih vrlina!

Goran

pre 3 godine

Patrijarh Irinej je bio jedna velika dusa sa mnogo dobrote u sebi zracio je tom pozitivnom energijom!

Mina

pre 3 godine

Ostace nam zauvek u secanju. Neka mu je vecna slava.

Mina

pre 3 godine

Sklopio je oči,onako kako je i živeo,u miru i tiho... Neka pociva u miru.

Slavica

pre 3 godine

Veoma tuzan dan za ceo Srpski narod.Vecna mu slava i hvala.

Milica

pre 3 godine

Otišao je veliki čovek! Tužan dan za celu Srbiju i hrišćanski narod. Neka počiva u miru!

ulver

pre 3 godine

Sad blaženopočivši patrijarh sa druge strane, na raznoraznim mitarstvima, gleda kako ga je đAVo prevario i njegovo duhovno stado predao u ruke čoporu vučića i čovekomrzaca.

Natasa

pre 3 godine

Besede i mudre reci pokojnog Patrijarha Srpskog Irineja ostace urezane u mislima svih hriscana i vodice ih na put sirenja sloge i mira,Srbija to zasluzuje!

Nevena

pre 3 godine

Crkvi i narodu ostavio je mnogo toga. Ujedinio je naš narod i pružio nam je puno ljubav, velika dela, hramove.

Kaća

pre 3 godine

Irinej je bio velika i značajna ličnost za našu veru, narod i državu. Svojim rečima i delima je pokazao veličinu svoje ličnosti! I kao takav ostaće zauvek u našim srcima!

Mirjana

pre 3 godine

Do kraja svog života je ostao skroman i plemenit čovek.

Marina

pre 3 godine

SPC je izgubila velikog duhovnika, a srpski narod dobrog čoveka, koji je uvek bio na pravom mestu da pomogne svom narodu u nevolji. Pocivajte u miru!

Darija

pre 3 godine

Otišao je veliki covek. Primer svima kakav čovek treba biti. Neka mu je večna slava.

Mile

pre 3 godine

Izgubili smo velikog čoveka koji će zauvek ostati u našim srcima.

Aleksej

pre 3 godine

Bio je veličina od čoveka, saučešće porodici.

BLAŽO U DEVEDESETOJ GODINI POŠAO DA ISPRATI IRINEJA! "On je iz Čačka, a ja sam iz Arilja. Ko će ga drugi čuvati. Moram mog komšiju da ispratim"!
Društvo

BLAŽO U DEVEDESETOJ GODINI POŠAO DA ISPRATI IRINEJA! "On je iz Čačka, a ja sam iz Arilja. Ko će ga drugi čuvati. Moram mog komšiju da ispratim"!

Blažo Novitović, devedeset, napunio, nema te sile koja ga je mogla sprečiti da jutros porani u Hram Svetog Save. Starina Blažo Novitović, generacija upokojenog patrijarha Irineja, rešen je da ostane do kraja sahrane. Prošao je sve barijere i stoji u centralnom delu Hrama Svetog Save, krsti se pred odrom upokojenog patrijarha, a suze je sakrio

22.11.2020

12:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20