• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2024

11:17

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Dinko Gruhonjić i ustaški nadbiskup Stepinac

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Dinko Gruhonjić i ustaški nadbiskup Stepinac

Podeli vest

Tokom festivala Rebedu 2023. u Dubrovniku, Dinko Gruhonjić kaže o hramovima Srpske pravoslavne crkve u Vojvodini: „Neka grade … mi ćemo jednog dana to skvotirati (engleski – naseliti bez dozvole) ... to mogu da budu dobri pabovi može se napraviti dobra zajebancija“. Ustaški ološ, Hrvat, pravio bi sa istomišljenicima od crkava SPC kafane, pabove, mesta za razvrat. Da je Dinko kojim slučajem rekao da će od džamija da pravi mehane, više ne bi nikada njegova njuška mogla da priviri u bilo koju zemlju gde ima muslimana.

A možda da razmotrimo, Gruhonjiću, tvoju ideju da crkve i samostane hrvatske Rimokatoličke crkve „skvotiramo“ i tamo napravimo dobre pabove i mesta za „zajebanciju“. I u Vojvodini, i u „lijepoj njihovoj i tvojoj“? To bi podiglo i turizam u Hrvatskoj, posebno s obzirom na činjenicu da je većina rimokatoličkih sveštenika homoseksualne orijentacije, kako je izjavio bivši dominikanski sveštenik Mark Doud još 2013. za CNN i Kristijan Amanpur.

Dinko Gruhonjić je i ove godine na istom festivalu u Dubrovniku uvrede i govor mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započeo rečima da je Vojvodina “potpuno srbizovana”, da se crkve prave u vizantijsko-raškom stilu i da na taj način SPC “zapišava teritoriju”. Očigledno glavni Dinkov neprijatelj je SPC, što vekovima kroz istoriju važi za hrvatsku Rimokatoličku crkvu i Hrvate. Pa kaže ustašofil Dinko: „Vojvodina je neprepoznatljiva. Jako je velik uticaj crkve pošto u Novom Sadu stoluje vladika (Irinej Bulović) kojeg mi nazivamo Saruman, kao iz Gospodara prstenova, dakle onaj zli čarobnjak“. I dodaje Dinko da se rado seća onoga što je pisalo „u odlukama Drugog zasedanja AVNOJ-a, da se u svakoj našoj zabiti imaju izgraditi domovi kulture kako bi se ljudi odvratili od crkve“. Ova ti je dobra Dinko, jer ukazuješ na hrvatskog komunistu Broza i njegovu poslušničku srpsku komunističku elitu, koji su sve učinili da prikriju zverstva Hrvata i hrvatske Rimokatoličke crkve u Drugom svetskom ratu. Hrvati su tada ubili oko 700.000 Srba pravoslavaca i 200.000 njih preobratili u katoličanstvo.

Komunisti su zato izmislili „bratstvo i jedinstvo“, „jugoslavenstvo“ i sve druge antisrpske formule i obrasce. Avnojevske komunjare su od 1945. uništavile hramove i crkve SPC, jahali, maltretirali, hapsili i ubijali pravoslavne sveštenike. A nijednu katoličku crkvu, niti ijednu muslimansku džamiju nisu taknuli, nijednom rimokatoličkom svešteniku niti muslimanskom imamu dlaka sa glave nije falila.

Rimokatolička crkva je videla Hrvatsku kao bastion katoličanstva protiv pravoslavlja i islama i ovaj njihov stav seže još od 1519. godine i pape Julija II. Ovaj stav  2 delili su papa Pije XII i ustaški nadbiskup Stepinac, sa svojom nesumnjivom podrškom nacističkoj Nemačkoj i ustaškoj Hrvatskoj.

Apologete Rimokatoličke crkve tvrde da ustaški vikar Stepinac nije znao za stravične zločine hrvatskog sveštenstva i hrvatskih rimokatoličkih vernika. Međutim, Stepinac je bio informisan i previše ambiciozan čovek da ne kontroliše svoju biskupiju. Kao lider vojnog sveštenstva u Hrvatskoj, Stepinac nije ništa učinio da spreči Hrvate pod njegovom vlašću da počine ove zločine. Više od toga, nagrađivao je hrvatske zveri ikonama i krstovima, blagosiljao ruke do ramena ogrezle u nevinoj srpskoj krvi. Podržavao je program poglavnika Pavelića i njegovu vlast na svaki način i javno ohrabrivao sve što se dešavalo u Hrvatskoj. Nesumnjivo, kao administrator koji je prikrivao zločine, bio je uključen u genocid koji su počinili Hrvati.

Istoričar Michael Phayer piše da je “dokaze da je NDH bila pod uticajem katolicizma nemoguće ignorisati”. A varvarstvo katoličkih sveštenika prevazilazilo je sve granice, tako da su čak i nemački nacisti bili zgroženi i morali su da intervenišu. Stotine katoličkih sveštenika bili su uključeni u zverstva nad Srbima sve do kraja rata.

Ne žali, Dinko, ni za jednim tvojim govorom mržnje. Ti si ipak Hrvat. I neka te zauvek čine ponosnim reči ustaškog nadbiskupa Stepinca u pismu Piju XII: “Vjerujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske”. Ustaški vikar Stepinac jasno poručuje da će svi šizmatici, odnosno Srbi pravoslavci, preći na katoličanstvo, biti iseljeni iz Hrvatske ili fizički likvidirani. Zato je Stepinac za Hrvate svetac. 

P.S. Aleksandar Vučić: “Srbija je nezavisna i suverena zemlja, slobodu volimo više od svega, Kosovo i Metohiju volimo više od svega. I nećemo vam nikada dati da nam slobodu uzmete”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05