• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2024

12:40

Više od 100 domaćih i stranih stručnjaka sprovelo naučno istraživanje: Projekat "Jadar" može da se realizuje bezbedno

Privatna arhiva

Društvo

Više od 100 domaćih i stranih stručnjaka sprovelo naučno istraživanje: Projekat "Jadar" može da se realizuje bezbedno

Podeli vest

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Naime, kompanija "Rio Tinto" je na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

- Nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta. Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine - saopštili su iz kompanije "Rio Tinto".

Kako se navodi, nacrti danas objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada. Rad na studijama počeo je prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke.

Nacrti studija su sveobuhvatni i zasnovani su na obimnim podacima koji omogućavaju precizne zaključke o potencijalnim uticajima na životnu sredinu i odgovarajućim merama zaštite. Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Marijanti Babić

Glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Sribji Marijanti Babić ističe da je cilj da se spreče širenje dezinformacija i neistina.

- Radne nacrte studija objavljujemo kako bismo podstakli javni dijalog o Projektu "Jadar" zasnovan na činjenicama naspram politizovane debate koja se bazira na dezinformacijama i lažnim vestima - kaže Marijanti Babić.

Dodaje da ove studije, pružaju priliku lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim stranama da se sami uvere u sve što je do sada urađeno.

O Projektu Jadar

Ležište "Jadar"  je prvoklasni resurs sa potencijalom da postavi temelj razvoja novog lanca proizvodnje električnih vozila u Srbiji. U punom kapacitetu, u okviru "Jadar" projekta bi se godišnje proizvodilo oko 58.000 tona litijum karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum sulfata. Projekat bi mogao da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje. Vlada Srbije je u januaru 2022. godine stavila van snage dozvole za predloženi rudarski projekat podzemne eksploatacije litijum-borata.

- Radni nacrti sve tri studije su međuzavisni i povezani. Treba ih posmatrati i ocenjivati kao sastavne delove šire celine, a ne kao samostalne, nezavisne dokumente. Ovi dokumenti zajedno identifikuju moguće uticaje na životnu sredinu i predlažu odgovarajuće mere zaštite - ističe Babić. 

Prof. dr Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i rukovodilac dve studije navodi da radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji. On ističe da kroz brojne modele, proračune i analize ove studije detaljno analiziraju pocetno stanje životne sredine i procenjuju tehničlka rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. 

Foto: Privatna arhiva

Prof. dr Aleksandar Jovović

- Na osnovu toga, u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena su odgovarajuca rešenja za ublažavanje uticaja, čime je pokazano da se projekat može odgovorno i bezbedno realizovati. Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u buducoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta - poručuje Jovović.

Foto: Privatna arhiva

 

Takođe, prof. dr Aleksandar Cvjetić, redovni profesora Rudarsko-geološkog fakulteta zaključuje da je projekat eksploatacije Jadra apsolutno bezbedan po stanovništvo i životnu sredinu.

Projekat eksploatacije Jadra u Rio Tintu pokriven je sa tri studije, koje su inače sastavni deo projektne dokumentacije i kao takve, praktilno zakon investitora nalaže da to mora da uradi. Ja sam konkretno radio na proceni uticaja životne sredine podzemne eksploatacije. Prema svim raspoloživim podacima, a njih je preko 23.000 kada govorimo o analizama, više od 100 učesnika na toj studiji pokazali su da je podzemna eksploatacija Jadra u tom delu Srbije apsolutno bezbedna i sigurna, kako sa stanovišta ljudi, tako i sa stanovišta životne sredine - rekao je Cvjetić

O Rio Tinto Grupaciji

Rio Tinto Grupacija posluje u 35 zemalja u kojima 57.000 zaposlenih radi na pronalaženju boljih na;ina obezbe]ivanja materijala koji su svetu potrebni. Više od 150 godina iskustva u rudarstvu i preradi, usmerava poslovanje. Danas se kompanija oslanja na tehnologije kao što su automatizacija i veštačka inteligencija koje pomažu bezbednije i efikasnije poslovanje. 

Inače, radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" sastoje se od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada. Zajedno ove studije pružaju objektivnu i nezavisnu analizu potencijalnih uticaja na životnu sredinu, kao i načine na koje će ti rizici biti ublaženi. Studije su sačinjene tako da prvo utvrđuju početno stanje, zatim identifikuju rizike koji mogu izazvati potencijalne štetne posledice po vazduh, zemljište, vodu, biodiverzitet, potencijalne rizike upravljanja otpadom, kulturno nasleđe i život zajednice, a zatim detaljno opisuju korake koje će kompanija preduzeti da spreči i upravlja tim rizicima i nadoknadi posledice kada je to potrebno.

Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije.

O kompaniji Rio Sava Exploration 

 

Grupacija Rio Tinto je osnovala 2001. godine u Srbiji kompaniju Rio Sava Exploration d.o.o, ćerku firmu registrovanu za sprovođenje aktivnosti geoloških istraživanja. U decembru 2004. godine nov mineral, bogat litijumom i borom pronađen je u dolini reke Jadar u blizini Loznice, u Zapadnoj Srbiji. Za otkriće ovog jedinstvenog minerala zaslužan je tim domaćih i stranih geologa, što je 2006. godine dovelo do registracije potpuno novog minerala nazvanog jadarit, koji je ime dobio po dolini reke u kojoj je pronađen. Srbija je za sada jedino mesto na svetu gde je jadarit pronađen. 

Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih strucnjaka. Protiv projekta "Jadar" vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)
Live TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je juče sportiste i članove olimpijskog tima Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i tom prilikom je uručio državnu zastavu odbojkašici Maji Ognjenović koju će s Dušanom Mandićem nositi na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Ovim povodom gost "Info jutra" bio je državni sekretar za sport Marko Kešelj.

22.07.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Gori šuma na Tari!
Srbija

Gori šuma na Tari!

Na Tari, u veoma nepristupačnom delu, iznad mesta Krtica na putu Perućac -Mitrovac, vatrogasci i zaposleni u NP Tara ulažu velike napore da lokalizuju i ugase požar.

22.07.2024

13:30