• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.05.2024

15:32

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika

Informer.rs

Društvo

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika

Podeli vest

U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Zemun" četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila, a kako je za potvrdila dr Slavica Maris, epidemiološkinja i načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, oni su oboleli u periodu od 12. do 21. maja.

Na sreću, među pacijentima i bebama nije registrovan nijedan slučaj zaraze malim boginjama.

- Ne možemo znati izvor infekcije. Jasno je da su preostale tri osobe inficirane kontaktom sa prvoobolelom osobom. Kada govorimo o vakcinalnom statusu, za jedan, inicijalni slučaj je nepoznat, a ostale tri osobe nisu imale zaštitni titar antitela na morbile i to je razlog zaraze – navodi dr Slavica Maris .

Ona kaže i da su svi kontakti sa prvoobolelim zaposlenim provereni, kao i vakcinalni status svih zaposlenih kako bi se videlo da li poseduju zaštitu ili ne. Troje zaraženih, kaže, nije imalo zaštitu.

Prvooboleli je bio i hospitalizovan, ali se oporavio i otpušten je. Ostalo troje su na kućnom lečenju – navodi dr Maris.

Nema zaraženih beba

Među pacijentima i bebama u ovoj ustanovi, do danas nije registrovan nijedan slučaj zaraze morbilima.

- Sve pacijentkinje koje su bile u kontaktu sa obolelim u fazi inkubacije (četiri dana pre i četiri posle izbijanja ospe) su pregledane. Proveren je vakcinalni status pacijenata, informisani su svi o slučaju i rečeno im je da se jave lekaru ukoliko se jave simptomi – kaže dr Maris.

U Bolici za ginekolofiju i akušerstvo KBC „Zemun“ samo se primaju hitni slučajevi i obavezno je nošenje zaštitnih maski.

- Otkako je sve krenulo, svakodnevno smo u kontaktu sa kolegama iz KBC „Zemun“, imamo sastanke Komisije za bolničke infekcije, preduzete su sve mere i ne očekujemo dalje širenje – zaključuje dr Slavica Maris.

Kako saznajemo, oboleli imaju od 39 do 56 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija