• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.05.2024

14:47

Zaraza se iz Beograda proširila po Srbiji, a sada i preko granice! Oglasio se "Batut"

Shutterstock

Društvo

Zaraza se iz Beograda proširila po Srbiji, a sada i preko granice! Oglasio se "Batut"

Podeli vest

Umesto da jenjavaju, male boginje se i dalje šire Srbijom

Sada smo i zvanično prešli trocifren broj obolelih, te je od početka godine, prema poslednjim podacima, registrovano 106 slučajeva malih boginja u našoj zemlji. Zaraza se iz Srbije proširila i na Republiku Srpsku.

Male boginje su, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za sedam dana (od 19 - 26. maja) dijagnostikovane kod još 7 osoba. To je u odnosu na dve sedmice ranije (od 12 - 19. maja) blagi pad broja obolelih, budući da je tada za nedelju dana registrovano 11 novih slučajeva.

Međutim, ne treba zaboraviti da je u našoj zemlji je, za manje od šest meseci ove godine već zabeleženo duplo više slučajeva malih boginja nego u celoj 2023. godini! Naime, prеthоdnе gоdinе rеgistrоvаnо је ukupno 50 slučајеvа mоrbilа u Srbiji, a od početka 2024. (zaključno sa nedeljom, 26. majom) čak 106 obolelih od malih boginja.

Polovina novih slučajeva u Beogradu

Po broju obolelih i dalje prednjači Beograd sa 68 dijagnostikovanih slučajeva. To je u odnosu na prethodnu sedmicu izveštavanja, četiri nova slučaja morbila, a što je više od polovine ukupnog broja novih slučaja u prethodnoj nedelji.

Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

Zaraženo i dete u RS

Pored toga morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske, navodi Institut "Batut".

Jedan novi slučaj prošle nedelje registrovan je i u Novom Sadu, te su u ovom gradu do sada potvrđena četiri slučaja morbila. Obolele osobe su starije od 30 godina, i uglavnom su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Nišu je dosad registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Podsetimo, na nivou celog Beograda epidemija malih boginja je prijavljena 22. februara, a potom je prijavljena i lokalna epidemija u naselju Padinska Skela na Paliluli.

Nakon Beograda, svako malo se prijavljuju porodične ili epidemije na nivou gradova i opština u Srbiji. Jedna od poslednjih epidemija malih boginja prijavljena je 7. maja u Novom Pazaru, kada su rеgistrоvаnа tri slučаја mоrbilа kod troje nevakcinisane dece uzrаstа оd 15 mеsеci dо čеtiri gоdinе.

Pre Novog Pazara, epidemija je registrovana u Nišu. Najpre porodična a zatim u jednoj predškolskoj ustanovi.

Epidemija je 18. aprila prijavljena i u Južnobanatskom okrugu, nakon što je zaraženo više osoba u Pančevu, Kovinu i Kovačici, a pre toga, 2. aprila i porodičina epidemija u Mionici gde su zabeležena dva slučaja.

Morbile u ovoj sezoni nisu zaobišle ni Valjevo, Novi Sad, Staru Pazovu, Bor i Vranje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija