• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

26.05.2024

13:50

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio 4. "Žednički višeboj" u Novom Žedniku

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio 4. "Žednički višeboj" u Novom Žedniku

Podeli vest

Novi Žednik, naselje nadomak Subotice koje su pre nešto malo više od jednog veka podigli Srbi iz Like, Crne Gore, Hercegovine, Bosne i Dalmacije, danas je bio u znaku „Žedničkog višeboja“, jednodnevne manifestacije koju – čuvajući i negujući sećanje na nekadašnji naziv i dobrovoljačke tradicije ovog sela – na terenima novožedničkog Fudbalskog kluba „Preporod“ veoma uspešno organizuje Udruženje građana „Đeneral Hadžićevo“, iz Novog Žednika.

Današnji, četvrti po redu „Žednički višeboj“ svečano je proglasio otvorenim gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao kako mu neke od najlepših osećaja stvaraju upravo slike kakve vidi ovde – da se uz veliko angažovanje mladih čuva tradicija.

„Zato i odmah čestitam Udruženju građana ’Đeneral Hadžićevo’ koji stoje iza organizacije i ovog, četvrtog ’Žedničkog višeboja’, prelepe manifestacije koja neguje tradicionalne sportske discipline, podstiče zajedništvo, jača kolektivni duh i promoviše zdravo, viteško nadmetanje. Srce mi je prepuno, jer su upravo ti mladi ljudi prepoznali šta je to što može da okupi mlade, što može učiniti jedno selo živim, ali i šta je to što u Novi Žednik može privući brojne učesnike i goste, ne samo iz Subotice i bliže okoline”, istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Podsetio je da su skok udalj, skok uvis, obaranje ruke, povlačenje kuke, nadvlačenje štapa, trčanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca i penjanje uz stožinu – tradicionalne discipline uz koje su, kako je rekao, nekada uživali naši preci.

„Bila je to, takođe, i prilika da pokažu svoje veštine i snagu, bila je to prilika da se u sportskim okvirima nadmeću, ali je, pre svega bila prilika za porodično okuplanje i druženje. I sve što su naši preci radili nekada, radimo i mi danas, sa idejom i da se okupljamo, čuvajući i negujući sve ono što nas je vekovima povezivalo. U Novom Žedniku sam primetio ogromnu energiju i timski rad velikog broja mladih ljudi, ne samo na ovom događaju, i to bi svakako trebalo i dalje da čuvate i negujete. Ovo je i prilika da organizatoru današnjeg višeboja izrazim zahvalnost i za ovaj divni transparent iza nas na kome piše: ’Srbi nisu genocidan narod’. I svaka čast onome ko se setio da se ispiše takav transparent“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić, i dodao da je u ovim teškim vremenima veoma važno da se družimo, da jedni prema drugima pokažemo više razumevanja i da budemo posvećeni pravim vrednostima.

Foto: Grad Subotica

 

On je, na kraju obraćanja, Novožedničanima poželeo da nastave da čuvaju i neguju ovakve manifestaciju, poručujući im da će subotička lokalna samouprava uvek stajati uz njih i podržavati ih u tim nastojanjima.

U ime organizatora, prisutnima se obratio Novak Anđelić. Uz izražavanje zahvalnosti Gradu Subotici i gradonačelniku Stevanu Bakiću na podršci, on je, između ostalog, kazao i kako „Žednički višeboj“ simbolizuje jedinstvo svih žitelja Novog Žednika.

Foto: Grad Subotica

 

Najboljima u pojedinačnoj konkurenciji u dve prve održane discipline – povlačenje kuke i skok u dalj – medalje je dodelio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Na četvrtom po redu „Žedničkom višeboju“ nadmeće se više od 100 takmičara iz deset ekipa: „Lički majkani“, iz Koluta, „Banija“ (Bački Sokolac), „Rudar“ (Ugljevik), „Jugović“ (Svilajnac), „Ekstra auto transport“ (Vrbas), „Udarac u prazno“ (Novi Žednik), „Krajišnici“ (Banatsko Veliko Selo), „Gorski vuci“ (Ub), „Kafana kod Mlađe“ (Novi i Stari Žednik) i „Seljačine“ (Novi Žednik).

Uoči takmičarskih disciplina, u okviru kojih su predviđene i novčane nagrada za ekipe i pojedince, održana su takmičenja za decu u disciplinama: trčanje u vreći, trčanje po brvnu, nošenje jajeta i trčanje na 50 metara.

Četvrti „Žednički višeboj“ počeo je himnom „Bože pravde“ koju je otpevala Milana Trbulin, iz Novog Žednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija