• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.05.2024

16:23

Uspešna godina za nama: Osnovano više od 100 italijanskih kompanija u Srbiji

Tanjug

Društvo

Uspešna godina za nama: Osnovano više od 100 italijanskih kompanija u Srbiji

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Trstu da je u poslednjih godinu dana u Srbiji osnovano više od 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovitim italijansko-srpskim kapitalom.

Na poslovnom forumu Italija-Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju" Čadež je istakao da je to veliki rezultat.

- U tom periodu, skoro sve najvažnije agencije za finansiranje i promociju investicija iz Italije su otvorile svoje kancelarije u Beogradu, odakle praktično servisiraju ceo region. To je jako važno, ove agencije ranije nisu bile uopšte prisutne u našem regionu - kaže Čadež.

Dodao je da je u Trstu bilo reči o projektima u Srbiji i podsetio da su na Forumu prisutni i premijer Miloš Vučević, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovuć, ministar trgovine Tomislav Momirović, kao i ministar za građevinu i infrastrukturu Goran Vesić.

- Baš u okviru tih ministarstava su veliki projekti koji se očekuju. Nas očekuje veliki investicioni ciklus u zelenu agendu, ozelenjavanje i modernizaciju naše industrije. To je ono sve što je Italija prošla. Ima 'know-how', ima kompanije i tehnologije koje mogu da rade sa našim kompanijama i zbog toga smo, između ostalog, i ovde - istakao je Čadež.

Kada je u pitanju prehrambena industrija, Čadež je naveo da je pozvao italijanske kompanije da dođu u Srbiju i da im je objasnio da postoji dosta potencijala za saradnju u prerađivačkoj industriji i da u partenrstvu sa srpskim kompanijama mogu da dođu do tržišta do kojih ne mogu da dođu iz Italije jer, kako kaže, Srbija danas kroz mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini ima dostupnost od 2,8 milijarde potrošača.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da postoji dosta projekata čiji je nosilac Vlada Srbije i ministarstva i u kojima će, kako Čadež kaže, biti moguće ostvariti nova partnerstva italijanskih i srpskih kompanija.

Posle prva dva poslovna foruma srpskih i italijanskih privrednika, Čadež očekuje za šest meseci da se održi sledeći forum, ovaj put moguće u Srbiji.

Dodao je da je na današnjem Forumu prisutno 250 kompanija, otprilike isti broj italijanskih i srpskih i napomenuo da se PKS u organizaciji ovog događaja posebno posvetila pripremi B2B sastanaka, odnosno sastanaka između kompanija.

- Više od 500 susreta je zakazano pre samog događaja. Očekujemo da će biti sigurno još toliko. I od tih susreta očekujemo, pre svega, nove ugovore i nove poslove - zaključio je Čadež.

On kaže da je veoma važan segment Foruma to što privrednici imaju priliku da razgovaraju sa prisutnim ministrima i pozvao italijanske kolege da koriste BizChat PKS preko kojeg mogu da dobiju sve neophodne informacije za poslovanje u Srbiji, saopštio je PKS.

Foto: Tanjug

 

Čadež je istakao značaj Trsta kao lučkog grada u Italiji u budućem periodu, kako za srpsku tako i evropsku privredu i kaže da dve privrede moraju zajedno da rade i iskoriste sve potencijale za saradnju.

- Mi danas zajedno pravimo nešto što je novi okvir za novu evropsku ekonomiju. Ne delimo se na južnu, severnu, staru i novu Evropu, ili na članove i one koji to nisu, već na one koji imaju viziju i oni koji je nemaju - poručio je Čadež.

Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos, italijanski privrednik, vlasnik jedne fabrike u Srbiji i tri u Italiji, naveo je da mu iskustvo u Srbiji potvrđuje da se u našoj zemlji može napraviti dobar posao.

Dodao je da je pozivao i druge italijanske preduzetnike da dođu u Srbiju, jer kako kaže, u Srbiji je moguće internacionalizovati biznis. Ovaj forum je ocenio kao važan za Italijane i za povezivanje dve države, Srbiju i Italiju, koje po njegovim rečima imaju perspektivu dobrih poslovnih odnosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija