• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.05.2024

09:27

Strašno! Među učenicima u Srbiji zavladao užasan trend: "Biću ti drug ako mi platiš 200 dinara"

Shuterstock

Društvo

Strašno! Među učenicima u Srbiji zavladao užasan trend: "Biću ti drug ako mi platiš 200 dinara"

Podeli vest

Među decom u Srbiji zavladao je potpuno novi trend - naplaćivanje usluge druženja sa vršnjacima! Verovali ili ne, za 200 dinara deca pristaju da glume drugare jedni drugima, da zajedno idu na odmor ili sede zajedno u autobusu na školskim putovanjima, da idu napolje...

Na ovu poražavajuću "modu" ukazala je jedna majka na društvenoj mreži Iks. Prema njenim rečima, ovo je tipičan primer kako neka deca mogu da budu surova.

- Sa jednim dečakom niko nije želeo da se druži! Reč je o deci koja idu u drugi razred osnovne škole. Išla su na izlet i jedan dečak je trčkarao za ostalom decom, koja su ga ignorisala. "Najpametniji" mu je rekao: "Daj mi 200 dinara da ti budem drug i da sedim u autobusu sa tobom." Da, dao je. Ovaj mu je uzeo pare i otišao od njega - napisala je ona.

Novac za pažnju

Nakon ovoga oglasila se Jelena Živanović, majka jedne devojčice u čijoj školi je naplata druženja postala pravi "biznis".

- Najviše me brine što se deca mlađih razreda služe ovako nečim. Za 100 ili 200 dinara prave vam društvo na odmoru, sede sa vama u klupi ili idu napolje. Moja sreća je što ćerka i ja nemamo tajne, pa mi je vidno tužna jednog dana sve ovo ispričala. Da neko novac od užine daje za drugarstvo?! Mislim da smo ozbiljno omanuli sa našom decom i da ovako nešto ne vodi nikuda. Moramo da ih naučimo da se ljubav, poštenje i prijateljstvo ne plaćaju - istakla je Jelena.

Zatim je usledila lavina komentara ogorčenih roditelja.

- Takvo ponašanje taj dečak je sigurno doneo iz kuće... Gde je bila učiteljica za to vreme, ona treba takođe da objasni deci šta je lepo, a šta ružno... To je zaista tužno i nepravedno. Deca ponekad mogu biti okrutna. Nadam se da će dečak pronaći prave prijatelje, koji će ga ceniti zbog onoga što jeste... - navodi se u komentarima.

Domaći stručnjaci su ogorčeni zbog ovakvog ponašanja dece i upozoravaju da je ovo poslednji alarm, ne samo za roditelje već i za celo društvo, da decu naučimo pravim vrednostima.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Psiholog Snežana Repac ističe za Informer da je ovaj trend veliki šamar svima nama, ali i pokazatelj da su današnji mališani naučeni da se sve kupuje novcem, čak i ljubav!

- Šokirana sam da smo i ovo doživeli i da su se deca toga setila! Ona su to negde morala da čuju, vide, i to posebno zabrinjava! Deca koja nemaju ni 10 godina već imaju naviku da plaćaju ljubav, pažnju, prijateljstvo... To je nedopustivo! Danas je ljudski odnos postao roba, došlo je do zamene vrednosti u društvu. Ovo je tipičan primer poremećaja ponašanja, jer to u ranijim generacijama nije postajalo. Tada nam je i imanje užine bilo previše, a ne naplaćivanje. Ovo možemo da navedemo i kao primer emotivnog zlostavljanja - napominje Repac.

Stoga ona savetuje roditelje, ali i nastavnike, da se ovakvo ponašanje najstrože kažnjava i da se sa decom razgovara svakodnevno!

Foto: Masha Bandjur

 

Loše vaspitanje

Sa njom je saglasna i psiholog Jovana Stojković. Na pitanje u kakve ljude odrastaju takva deca odgovara:

- Biće naučena pogrešnim vrednostima. Sigurno će imati neku dozu agresivnog ponašanja, imaće potrebu da zastrašuju vršnjake, da ne poštuju pravila, autoritet, da sve rešavaju novcem. Da ljude koji manje imaju gledaju "sa visine". To nije dobro. Zato je moj savet da roditelji budu mnogo realniji i da decu usmeravaju na pravi put.
 

Uništavamo buduće generacije

Predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić smatra da je poražavajuće to što je škola izgubila vaspitnu funkciju onog trenutka kada su nastavnicima nametnute mnogobrojne druge obaveze.

- Danas se sve svelo na formu. Deca stiču elementarne osnove kulturoloških, duhovnih i materijalnih vrednosti u porodici. Kasnije se sve to nastavlja u školi. Međutim, nama su praktično vezane ruke. Mislim da ovakvim trendovima stvarno uništavamo buduće generacije - kaže ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20