• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: promo

23.05.2024

08:00

Svet bez duvanskog dima za bolje sutra

Shutterstock

Društvo

Svet bez duvanskog dima za bolje sutra

Podeli vest

Smanjenje štete povezane sa konzumiranjem cigareta, jedna je od navećih globalnih zdravstvenih prilika.

Vodeće duvanske kompanije, kao što je BAT, prepoznale su značaj ulaganja u nove tehnologije, istraživanja i razvoj alternativnih proizvoda bez duvanskog dima, kako bi podstakli pušače, koji ne žele da se odreknu konzumiranja cigareta, da „pređu“ na manje štetne alternative. 

CIlj svih ovih napora jeste svet bez duvanskog dima, za šta se danas zalaže sve više razvijenih zemalja sveta, a u čemu prednjače Švedska i Velika Britanija koje su do sada ostvarile najbolje rezultate. 

Potreba za kreiranjem altrernativnih, inovativnih proizvoda nastala je iz razumevanja činjenice, zasnovane na rezultatima svetskih istraživanja, da najveći zdravstveni rizici povezani sa cigaretama nastaju od toksičnih materija prilikom sagorevanja, odnosno kada dolazi do sagorevanja. Upravo iz tog razloga, koncept smanjenje štetnosti važan je jer  punoletnim potrošačima, koji bi inače nastavili da puše, omogućava da konzumiraju proizvode bez sagorevanja, kao što su zagrevani duvanski proizvodi, elektronske cigarete i nikotinske kesice. Naravno, pomenuti proizvodi ne smeju ni na koji način biti dostupni maloletnim osobama. 

Foto: Shutterstock

 

U skladu sa pomenutim, globalno prihvatanje koncepta smanjene štetnosti ima ogroman značaj u kreiraju sveta bez duvanskog dima. Upravo to pokazuje primer Švedske. Zahvaljujući uvođenju alternativnih bezdimnih proizvoda, Švedska je nacija sa najnižom prosečnom stopom pušenja i stopom bolesti i smrtnosti povezanih s pušenjem u Evropskoj uniji. 

Uspeh Švedske ogleda se u strogoj regulativi prema konvencionalnim cigaretama, ali i edukaciji punoletnih pušača o alternativama nove generacije poput e-cigareta, nikotinskih kesica i uređaja sa tehnologijom zagrevanja duvana. Ovi uređaji nisu bez rizika jer izazivaju zavisnost ali su, zahvaljujući nauci, inovativnim tehnologijama i vodećim stučnjacima koji godinama unazad rade na njihovom unapređenju, bolja opcija od nastavka pušenja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20