• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2024

11:27

Decu ne izvodite napolje u ovom periodu dana! Lekari upozoravaju - Evo koje simptome alergije ne smete da ignorišete

printscreen

Društvo

Decu ne izvodite napolje u ovom periodu dana! Lekari upozoravaju - Evo koje simptome alergije ne smete da ignorišete

Podeli vest

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju korovi i trave. U ovom periodu posebno treba obratiti pažnju na decu, jer polena najviše ima po parkovima i drugim zelenim površinama.

Alergijska kijavica kod dece je, baš kao i kod odraslih, refleksni odgovor organizma na iritaciju nosne sluznice. Za razliku od alergena poput grinja ili životinjske dlake koji su prisutni tokom cele godine, alegije prouzrokovane prekomernom koncentracijom polena u vazduhu poslednjih godina su u porastu, obrašnjavaju lekari u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

- Negde od četvrte, pete godine života oni mogu da imaju tipične simptome. To su simptomi alergijske kijavice, naročito kod mlađe dece. To je manifestno curenje iz nosa, obično trljaju oči nakon toga. Još refleksno iskašljavanje nije uspostavljeno, ponekad bude praćeno i tim iskašljavanjem - objašnjava Katarina Milošević, alergolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine napominju da od 1. februara do 1. novembra prate prisustvo svih alergenih polena u vazduhu, kao i da redovno obaveštavaju građane ali i nadležne intitucije o stanju u zemlji.

- Prisutni su poleni trava i oni su u porastu. To polenovo zrno ima veliki alergeni potencijal, naročito ako decu pustimo na neke travnjake koji nisu adekvatno pokošeni, tretirani... Krenuli su i korovi, znači korovske biljke. Uskoro ćemo imati i lipu, pojavljuje se po koje polenovo zrno, a borovi i jele su preko graničnih vrednosti - navela je Mirjana Mitrović, Rukovodilac grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine.

Foto: Shutterstock

 

Simptomi kod dece za odlazak kod lekara

Zbog toga se savetuje roditeljima da, ukoliko kod deteta prepoznaju simptome alergijske kijavice, posete izabranog pedijatra koji će, ako je potrebno, dete dalje uputiti na pregled kod alergologa.

Doktorka Milošević objašnjava da poslednjih godina imaju i specifičnu terapiju za decu koja ne reaguju na lekove za suzbijanje simptoma.

- Mi kažemo farmakoterapija, a to su određeni lekovi koji se daju za suzbijanje simptoma alergije u nosu, a obično imaju simptome i u očima. Poslednjih godina imamo i specifične terapije za određene pacijente koji ispunjavaju indikaciju, a obično su vezane za decu koja imaju ozbiljne simptome, slabo reaguju na farmakoterapiju, a to je započinjanje specifične imunoterapije na taj određeni alergen - kaže dr Milošević, alergolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

Foto: Freepik.com

 

Koncentracija polena najveća u prepodnevnim satima

Najveća koncentracija polena u vazduhu je u prepodnevnim časovima, pa stručnjaci savetuju da se šetnja sa decom ili druge aktivnosti u prirodi odlože da drugi deo dan.

- Ono što je upozorenje u ovom trenutku, za decu pre svega, kao najosetljiviji deo populacije, tako i za ostale sugrađane koje imaju alergijske probleme, jeste da se pripreme na cvetanje korova, pri tome mislim na ambroziju, čiji je polen ima najveći alergeni potencijal. Apelujem na sve institucije da se krene na vreme sa suzbijanjem, da se ne bismo osvestili u periodu cvetanja, a tada je već kasno - kaže Mirjana Mitrović.

Simptomi alergija na polen

* Crvenilo i suzenje očiju
* Začepljenje i svrab u nosu
* Kijanje
* Kašalj
* Otežano disanje
* Astma
* Promene na koži
* Promene u probavi




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20