• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso

30.04.2024

13:36

Stručnjak objasnio šta nikako da ne radite kada idete na odmor: Ovo je najbolji vid zaštite od provalnika!

informer.rs

Društvo

Stručnjak objasnio šta nikako da ne radite kada idete na odmor: Ovo je najbolji vid zaštite od provalnika!

Podeli vest

Praznične dane mnogi Beograđani iskoristiće da otputuju na odmor van grada, a kako ih po povratku kući ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje, Ljubomir Knežević, šef Odseka za suzbijanje teških krađa i krađa u MUP Srbije objašnjava koji je najbolji način da zaštitie svoje kuće i stanove od provalnika.

Knežević nam kaže da se iz godine u godinu beleži smanjen broj krivičnih dela provala, ali ipak savetuje građanima oprez.

Prošle godine je prosek provala bio tri kuće ili stana dnevno. Iz godine u godinu beležimo smanjen broj krivičnih dela, a povećan broj rasvetljavanja. Što se tiče poslovnih objekata prosek je bio dva dnevno - kaže Knežević i navodi kako da adekvatno obezbedite svoje dragocenosti.

Ekipe iz inostranstva

- Novac, zlato i druge vrednosti nikako ne treba držati u kućama i stanovima, već deponovati u sefovima banaka. Na društvenim mrežama nikako ne objavljivati kad idete na godišnje odmore, jer je to jasan signal provalnicima da niste kod kuće. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, osobi od poverenja ostavite ključ od svog doma, a ta osoba trebalo bi povremeno tu da dolazi, upali svetlo uveče, podigne roletne, uzme poštu iz sandučeta.

Sagovornik objašnjava i da ko želi i može, sigurnosna vrata i brave su dobar vid zaštite u kombinaciji sa alarmnim uređajima. Međutim, kako kaže, idealna zaštita ne postoji i sve što se napravi može da se otvori.

Provalnici u stanove i kuće uglavnom ulaze zavlačenjem podesnog predmeta u predelu prozora ili terasnih vrata. To može da bude šilo ili šrafciger, a lošija drvena vrata otvaraju zavlačenjem pajsera. Ipak, za otvaranje sigurnosnih vrata postoji poseban alat i dosad su uglavnom za ta sigurnosna vrata dolazile ekipe iz inostranstva koje borave po 15-20, do mesec dana na našoj teritoriji i vrše te vrste provala - kaže nam Knežević i dodaje:

- U 95 odsto slučajeva su to bile ekipe iz Bugarske, Severne Makedonije, Gruzije, Jermenije, ali tu je naša ekipa imala dosta uspeha i većina njih je uhapšena na delu.

Prema rečima Kneževića, neretki su slučajevi kada dolaze strani državljani radi vršenja krivičnih dela u našoj zemlji i sarađuju sa našim državljanima.

- Sa stranim državljanima smo imali razne situacije, a to su da dolaze sami, na svoju ruku, iznajme neki stan, hotel u centru grada i krenu da rade provale, ali i da ih regrutuju naši državljani, kao što je bio slučaj sa jermenskim državljanima kojima su naši ljudi obezbedili logistiku, smeštaj, vozila, čak su ih i vozili u krivična dela jer oni nisu poznavali grad - kaže on:

Teška identifikacija

- Nama je mnogo teže da identifikujemo strane državljane i da dokažemo dela, prosto nema ih u našim bazama. Prva ekipa stranih državljana koja je radila obijanje sigurnosnih vrata bila su Makedonci, njih smo uhapsili, pa smo posle toga imali bugarske državljane, a onda i ostale o kojima sam govorio. Ove godine imali smo samo jedan takav slučaj sa Jermenima.

Kako je objasnio Knežević, što se tiča delova Beograda na kojima ima najviše provala i pljački kuća i stanova taj broj krivičnih dela je uslovljen veličinom teritorije, što je teritorija veća i urbanija normalno je da ima više teških krađa, ali na teritoriji Beograda prema statističkim podacima Odeljenja za suzbijanje krađa, najviše ih ima na teritorijama opštine Palilula i Novi Beograd.

Alarm! Idealna zaštita

Prema rečima Ljubomira Kneževića, alarm je način obezbeđenja koji bi svi trebalo da imaju ukoliko vrednosti drže u kući ili stanu.

Najidealniji vid zaštite, naravno posle fizičkog obezbeđenja, je alarm u kombinaciji sa sigurnosnim vratima. Iz prostog razloga što provalnici nisu nasilni, oni kad čuju alarm oni se uplaše i pobegnu. Međutim, treba paziti da oni ne budu na vidnom mestu, jer onda ne znače mnogo, mogu se jednostavno ukloniti i onesposobiti, a razbojnik nastavlja svoju misiju - objašnjava Knežević.

Strani državljani: Pohapšeni Jermeni

Krajem februara trojica Srba su, kako se sumnja, regrutovala državljane Jermenije koji su posebnim alatom otvarali brave na vratima stanova iz kojih su oduzimali nakit i novac. Tada su uhapšeni Srbi A. R. (25), A. S. (55), L. V. (28), kao i tri državljanina Jermenije V. A. (38), H. K. (38) i A. B. (40). Državljani Jermenije nalaze se u pritvoru, kao i Srbin A.S., dok druga dvojica ne smeju da napuštaju boravište.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!
Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!

Bivši šef JUKOS-a, biznismen Mihail Hodorkovski, rekao je da su zapadne zemlje skoro već izgubile u ukrajinskom sukobu. Zatim je izdao izuzetno sumornu prognozu za budućnost Ukrajine za naredne dve godine, rekavši da je to i dalje „najbolji scenario“.

20.05.2024

06:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12