• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

01.05.2024

07:18

Stravičan zločin agresora! NATO bez trunke kajanja napravio nezapamćen teroristički akt nad Srbima!

AP/Photo

Društvo

Stravičan zločin agresora! NATO bez trunke kajanja napravio nezapamćen teroristički akt nad Srbima!

Podeli vest

Prvi maj, koji će ostati upamćen po velikom zločinu, dogodio se pre 22 godine kada je NATO projektil pogodio autobus koji je prelazio most u Lužanima, 18 kilometara severno od Prištine. Autobus je potpuno uništen, dok je most ostao.

Putnici koji su prvog maja 1999. krenuli redovnom linijom iz Niša put Prištine, preko Podujeva, nikada nisu stigli na svoja odredišta. Bio je to trideset i deveti dan NATO agresije, oko 13 časova. Tačan broj preminulih nikada nije utvrđen jer se, kako su mediji prenosili, aparat za karte potpuno istopio od toplote eksplozije.

Poginulo je oko petnaestoro dece. Među njima su bili brat i sestra, petnaestodišnja Marija i njen dve godine stariji brat Nikola. Oni su bili sklonjeni u Prokuplje, a vratili su se ne bi li proslavili zajedno Nikolin rođendan. Porodica Petrović ostala je u jednom danu bez tri člana porodice. Sa unucima je nastradala i baka Smiljana, a svi su sahranjeni na rođendan dečaka, 7. maja.

Ono čega se sećaju mnogi je da je napad bio iz vedra neba, u podnevnim časovima, pa se veruje da ni ovoga puta, kao ni onda kada je pogođen voz na mostu kod Grdeličke klisure, nije bio cilj most. Mediji su pisali i da je nakon autobusa drugom raketom gađan i sanitet sa lekarima koji su stigli da pomognu, a teško je ranjen i jedan lekar.

Foto: AP/Photo

Uništeni autobus u Lužanima

 

Da licemerjju nije bilo kraja, govore svedočenja da je samo dva sata posle napada nebo iznad Beograda bilo ispunjeno lecima na kojima je pisalo „NATO štiti nezaštićene na Kosovu i Metohiji“ i to na ćirilici.

U Gračanici su u čast preminule dece dve ulice ponele naziv po njihovim imenima. Ulica Marije Petrović i Nikole Petrovića jedna do druge podsećaju da ovaj zločin NATO agresora nikada ne bi trebalo zaboraviti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12