• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

26.04.2024

16:00

Neki ne znaju ni da zakopčaju pantalone! Sve više predškolaca pada na testu za upis u prvi razred: Loše govore, a ovo je glavni razlog nezrelosti

Shutterstock

Društvo

Neki ne znaju ni da zakopčaju pantalone! Sve više predškolaca pada na testu za upis u prvi razred: Loše govore, a ovo je glavni razlog nezrelosti

Podeli vest

U poslednjih nekoliko godina raste broj dece koja ne budu upisana u prvi razred osnovne škole. Neko bi pomislio da je to možda zbog nedostatka mesta u školama, ali ne, razlog odlaganja upisa u školu je psihofizička nezrelost budućih prvačića, napominju stručnjaci za Kurir!

Više od četiri hiljade dece prošle godine nije upisano u prvi razred osnovne škole u Hrvatskoj, te je, kako prenose tamošnji mediji, ta godina u nekim županijama bila rekordna.

- Najčešći razlog koji se navodi u nalazima stručnih službi jeste psihofizička nezrelost učenika - rekao je rukovodeći u upravnom odeljenju za obrazovanje Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić.

Mnogobrojni nedostaci

Stručnjaci navode da prilikom ispitivanja dece uočavaju nedostatak jezičkih predveština, ali i nedostatak emocionalne i socijalne zrelosti. Pored toga, kod dece kojoj je upis odložen uočeni su i nerazvijena grafomotorika, poteškoće u izražavanju misli, smanjeni fond reči.

Ministarstvo prosvete Srbije nema zbirni podatak kod koliko mališana je odložen upis u prvi razred, jer se, prema nezvaničnom objašnjenju, te konkretne stvari beleže na lokalnom nivou. Obratili smo se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu, kao najvećem gradu, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor o broju slučajeva odloženog upisa.

Foto: RINA

 

Ipak, kako navode stručnjaci koji mališane testiraju u srpskim školama, taj broj je u porastu i u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, ali prema njihovim procenama, brojke nisu toliko visoke kao u susednoj Hrvatskoj.

- Ima odlaganja upisa, ali ne u tolikoj meri kao u Hrvatskoj. Mislim da je veoma važno predškolsko obrazovanje, jer ono dosta doprinosi rešavanju nekih problema. Uočavamo da deca nisu dovoljno samostalna za svoj uzrast, posebno kad je reč o oblačenju, ishrani i higijenskim navikama. Imaju dosta i govornih problema, nekada u izgovoru, a nekad su im rečenice kraće. Grafomotorika im je lošija - ističe školski pisholog Branka Tišma.

Medveđa usluga

Ona naglašava da na to delimično utiču roditelji, koji gledaju da sve čine umesto dece, te ona nisu samostalna:

- Deca dosta znaju, ali ne rade. Zabrinjava broj dece kod koje primećujemo razvojne probleme nastale pod uticajem sredine koja ne zahteva od njih, ne razgovara mnogo s njima. Imamo decu koja znaju da čitaju i prepoznaju slova, ali imaju lošu motoriku, a ona je važnija! Imamo dosta prvaka koji ne znaju da zakopčaju jaknu i pantalone. Dakle, roditelji moraju da čitaju deci, da ih puste da neke stvari obavljaju sama, da ih uključe u sitne poslove...

Školski pisholog Jelena Kenić kaže da se povećava broj dece kod koje se odlaže upis i u Srbiji, te da je to primećeno nakon korone.

- Kada gledamo tu decu koja kasne u razvoju, odnosno onu kojoj je upis odložen, najčešće je u pitanju govorna disfazija, koja je otkrivena u trećoj godini ili nešto kasnije. Dete, kada treba da krene u školu, kasni u razvoju i treba da nadomesti to što je propustilo. Grafomotirika im je dosta loša, slabija su im pažnja i koncentracija, što nekada ukazuje na nezrelost, a nekada može da ukazuje i na neke druge poremećaje. Velika je razlika između onoga što deca znaju i kako se ponašaju, imaju dosta informacija, ali manje su svesna i manje opremljena veštinama - naglasila je Kenićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednik, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednik, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija