• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2024

15:30

Bogat program za Dan državnosti! Ove godine ga obeležavamo svečanije, ozbiljnije i odgovornije nego ikada!

Tanjug

Društvo

Bogat program za Dan državnosti! Ove godine ga obeležavamo svečanije, ozbiljnije i odgovornije nego ikada!

Podeli vest

Pred nama je nacionalni praznik Sretenje, naš najvažniji državni praznik. Ove godine će se Dan državnosti obeležiti svečanije, ozbiljnije i odgovornije nego ikada, zajedno sa pripadnicima srpskog naroda širom sveta, u svim našim ambasadama, konzulatima, na svim svetskim meridijanima, ali i svuda u regionu
"Susret sa istorijom – Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević"

13. februara u 19 časova u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu biće održana tribina: "Susret sa istorijom – Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević" u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Sretenje / Dan drzavnosti (@sretenjedandrzavnosti)

"Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije"

U okviru izložbe "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" biće izloženo šest originalnih ustava iz vremena Kneževine i Kraljevine Srbije, koji su doneti u periodu od 1835. do 1903. godine. 

Izložba će biti otvorena 14. februara u 10 časova u Državnom arhivu Srbije.

Originalni ustavi se čuvaju u Državnom arhivu Srbije pod posebnim režimom čuvanja kao izdvojena dokumenta.

 

 "Nadežda Petrović - Boje života" 

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. godine, Muzej savremene umetnosti u Beogradu 14. februara priređuje izložbu "Nadežda Petrović - Boje života"  dela najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović, pionirke modernizma i jednog od glavnih utemeljivača srpskog modernističkog slikarstva 20. veka.

Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade i ministar kulture, Maja Gojković u sredu, 14. februara u 10:30 časova.

Nadežda Petrović (1873 – 1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka. Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju. Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstantnog vraćanja voljenoj Srbiji, što će se reflektovati kroz teme koje nose predznak nacionalnog. Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srbijanski period u više faza, rȃna kada stvara u stilu impresionizma, i kasnija kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma; potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, u kom učestvuje kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma. Slikala je sa podjednakim interesovanjem i umetničkim žarom pejzaže, portrete i figuralne kompozicije. Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koji i danas svi prepoznaju je snaga boje i gesta, kao lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla. Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje na pozajmici dela: Muzeju grada Beograda, Galeriji matice srpske, Novi Sad i Muzeju Jugoslavije; dozvoli za korišćenje i reprodukovanje dokumentarnog materijala: Milošu Kolaržu i Radio televiziji Srbije.

Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novi Sad i Muzeja Jugoslavije.

Ulaz na izložbu biće besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.

 

 

 

"Odlikovanja i ordenja"

14. februar u 11 časova u Narodnom muzeju u Leskovcu biće otvorena izložba "Odlikovanja i ordenja". 

 

"Vladarske zadužbine Nemanjića"

14. februar u 11.30časova ispred Gradske kuće u Subotici biće otvorena izložba "Vladarske zadužbine Nemanjića". 

 
"Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti"

14. februar u 12 časova u Domu Vojske Srbije u Nišu biće otvorena izložba "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

 

"Pomorišac - Vasa Pomorišac”

14. februara u 12.30 časova u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena izložba “Pomorišac - Vasa Pomorišac”.

 

"Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine"

14. februara u 13 časova u Istorijskom arhivu Užice biće otvorena izložba "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine".  

 

 

"Sava Šumanović - Kod kuće za praznik” 

14. februara u 13.30 časova u Spomen kuća Save Šumanovića u Šidu biće otvorena otvaranje izložbe “Sava Šumanović - Kod kuće za praznik”.

 

"Kako pamtimo vladare?"

14. februara u 14 časova u Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena izložbe "Kako pamtimo vladare?"

 

"Ratnici gvozdenog puka”

14. februara u 15 časova u Narodnom muzej Toplica u Prokuplju biće otvorena izložba “Ratnici gvozdenog puka”.

 

 

 "Na kafi kod kneginje Ljubice”.

14. februara u 17 časova u Konak kneginje Ljubice u Beogradu biće izvedena Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice”.

 

"Femina Balcanica”

14. februara u 17.30 časova u Narodnom muzeju u Kraljevu biće otvorena izložba "Femina Balcanica”.

"LADA - 120 PROLEĆA"

14. februara u 19 časova u Narodnom muzeju Srbije u Beogradubiće otvaranje izložbe “LADA - 120 PROLEĆA”.

 
 
 
"Dve Brankove Kozare"

14. februara u 12 časova u MTS Dvorani u Beogradu biće održana premijera dokumentarno-igranog filma "Dve Brankove Kozare" u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

 

 

Istovremena počasna artiljerijska paljba

14. februara u 16 časova - Istovremena počasna artiljerijska paljba sa Beogradske, Petrovaradinske i Niške tvrđave uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

"Susret sa istorijom – Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević"

14. februara u 18.00 časova u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu biće organizovana Tribina: "Susret sa istorijom – Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević" u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

 

 

 

 

Prvi put izloženi zajedno - Vožd Đorđe Petrović Karađorđe i Knez Miloš Obrenović

15. februar - Prvi put izloženi zajedno i javno u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vožd Đorđe Petrović Karađorđe - Paja Jovanović
Crkva Zahvalnica u Radovanjskom lugu kod Velike Plane

Knez Miloš Obrenović - Stevan Todorović
Manastir Krušedol, Riznica

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija