• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ALO

16.01.2024

13:49

Zalihe krvi na izmaku! Evo koje krvne grupe najviše nedostaju

Informer

Društvo

Zalihe krvi na izmaku! Evo koje krvne grupe najviše nedostaju

Podeli vest

U ovom trenutku svi davaoci krvi su dobrodošli, odnosno svi naši zdravi građani, a najveći problem je sa A i nultom krvnom grupom, i pozitivnom i negativnom

Jednoipodnevne rezerve krvi nisu rezerve sa kojima se mogu snabdeti sve potrebe zdravstvenih institucija, potrebno je najmanje 1.500 jedinica krvi na nedeljenom nivou, dok je optimalni iznos 2.000 jedinica krvi, izjavila je danas Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je  rekla da je prošle nedelje prikupljeno 1.010 jedinica krvi i da se može reći da je to uobičajeno za prve dve nedelje januara, ali da sada mora da se uhvati brži tempo.

- U ovom trenutku svi davaoci krvi su dobrodošli, odnosno svi naši zdravi građani, a najveći problem je sa A i nultom krvnom grupom, i pozitivnom i negativnom - navela je Rodić.

Dodala je da je vreme raspusta i praznika izazovno kada se govori o zalihama krvi.

- Veliki broj ljudi maltene nije radio do juče. Spojili su sve ove praznike, a krv je potrebna svakoga dana, tako da je jako značajno da održimo svakoga dana taj kontinuitet dovoljnog priliva jedinica krvi - istakla je Rodić.

Podsetila je da krv mogu dati zdrave osobe starije od 18, a mlađe od 65 godina.

- Ako neko ima prehladu ili grip, mora sačekati da u potpunosti ozdravi, a ukoliko neko pije antibiotike, treba da sačeka sedam do 10 dana nakon poslednje popijene tablete - objasnila je Rodić.

Prilikom davanja krvi potrebno je popuniti upitnik koji sadrži pitanja o zdravstvenom stanju i stilu života, sledi kontrola nivoa hemoglobina i lekarski pregled, a nakon toga davanje krvi.

Institut za transfuziju krvi radi svakog radnog dana od sedam do 19 časova, a subotom od osam do 15 časova.

- Danas su naše dve mobilne ekipe na terenu, jedna u Valjevu u Crvenom krstu od devet časova, a naš transfuziološki autobus će biti kod Cvetkove pijace od 10 do 15 časova - kaže Rodić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rezerve krvi na minimumu! Najviše nedostaju A i O krvna grupa
Društvo

Rezerve krvi na minimumu! Najviše nedostaju A i O krvna grupa

Iz dana u dan se smanjuju rezerve krvi, pa u Institutu za transfuziju strahuju da je neće biti dovoljno za sve kojima je tokom praznika potrebna. Mirjana Knežević iz Instituta kaže da su trenutno zalihe krvi na jednodnevnim, odnosno jednoipodnevnim rezervama. Napominje da najviše nedostaju A i O krvna grupa i pozitivna i negativna.

30.12.2023

09:06

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Na Kritu pronađen misteriozni lavirint star 4.000 godina - da li je ovde bio legendarni Minotaur?!
Veliko otkriće

(VIDEO) Na Kritu pronađen misteriozni lavirint star 4.000 godina - da li je ovde bio legendarni Minotaur?!

Na grčkom ostrvu Krit, otkriven je izuzetan kameni spomenik u obliku prstena star 4.000 godina, koji se nalazi na vrhu brda Papura, severozapadno od grada Kasteli. Ova monumentalna građevina iz bronzanog doba prostire se na površini od 1.800 kvadratnih metara i predstavlja značajan arheološki nalaz koji ukazuje na bogatu istoriju i kulturu minojskog perioda na ostrvu.

17.06.2024

21:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija