• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2023

13:35

Prosečna plata u Srbiji premašila 85.000 dinara: Evo koliko su zarađivali programeri, a koje zanimanje je na drugom mestu po primanjima

Shuterstock

Društvo

Prosečna plata u Srbiji premašila 85.000 dinara: Evo koliko su zarađivali programeri, a koje zanimanje je na drugom mestu po primanjima

Podeli vest

Prosečna septembarska neto plata u Srbiji iznosila je 85.066 dinara, a podaci Republičkog zavoda za statistiku o primanjima u pojedinim regionima i gradovima u Srbiji pokazuju da su razlike medju njima velike, pa je najveća zarada isplaćena u beogradskoj opštini Stari grad ito 153.989 dinara, a najmanja u Bojniku i iznosila je 55.890 dinara.

Gledano po regionima, najveća su primanja u Beogradskom regionu, gde je septembarski neto prosek premašivao 100.000 dinara i iznosio 108.235 dinara.

Drugi po visini primanja je region Vojvodine , gde je prosečna plata bila 80.404 dinara, slede Južna i Istočna Srbija sa 72.493 dinara, a najmanjiprosek zabeležen je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i to 71.064 dinara.

Na drugom kraju liste, gde su mesta sa najmanjim platama u Srbiji, pored Bojnika, koji je zabeležio najmanji prosek, su i Preševo, gde su radnici u proseku primili po 57.545 dinara.

Kada su u pitanju zarade po zanimanjima, očekivano i u septembru najviše su primali zaposelni u oblasti programiranja, gde je prosečna plata iznosila 265.183 dinara. Odmah za njima po najvišim platama nalaze se zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija sa 207.000 dinara isplaćenih u septembru, dok se piloti koji su primali 194.906 dinara, nalaze trećem mestu.

Zanimanja sa najnižim primanjima su lične uslužne delatnosti poput frizera, čija je prosečna plata iznosila 45.667 dinara, zaposleni na popravkama računara zarađivali su 51.706 dinara, a zaposleni u putničkim agencijama 55.496 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija