• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.11.2023

16:38

Nikad veća finansijska pomoć porodicama sa decom: Po 20.000€ dobilo 513 porodica, i to nije jedina pomoć roditeljima!

Shutterstock

Društvo

Nikad veća finansijska pomoć porodicama sa decom: Po 20.000€ dobilo 513 porodica, i to nije jedina pomoć roditeljima!

Podeli vest

Unapređenje demografske slike jedna je od najznačajnih tema za Srbiju, a pronatalitetne mere koje država godinama primenjuje počele su da daju rezultate.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je Srbija zaustavila negativan trend pada ukupnog broja novorođene dece i postala jedina zemlja u regionu koja je tokom 2022. godine zabeležila rast broja novorođenih.

- Svi naši projekti, sve što radimo i gradimo, usmereno je ka istom cilju, a to je da se poveća kvalitet života svih građana, da finansijski ojačamo i da nas bude sve više - rekla je Kisić na konferenciji Demografski izazovi u Srbiji koju je uz podršku Ministarstva organizovalo udruženje "Mame su zakon".

U prilog činjenici da finansijska podrška porodicama sa decom nikada nije bila veća, Kisić je navela da se u te svrhe iz republičkog budžeta ukupno izdvaja 87 milijardi dinara, kao i da su prethodnih godina iznosi roditeljskog dodatka višestruko povećani.

- Pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine do sada je ostvarilo 513 majki, a unapređena je i podrška države za procese vantelesne oplodnje. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je ove godine izdvojilo gotovo polovinu svog budžeta za sufinansiranje pronatalitetnih mera u 52 lokalne samouprave, odnosno 400 miliona dinara - istkla je Kisić.

Ona je podsetila da je izgrađeno, renovirano i adaptirano više od 20 predškolskih ustanova, desetine školskih dvorišta, kao i da je obezbeđena i kupovina udžbenika.

Kisić se osvrnula i na položaj mama preduzetnica koji je prema njenim rečima unapređen kroz izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. avgusta 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija