• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.11.2023

16:25

Đukić Dejanović: U školama će biti 270 pedagoga i psihologa više!

Shutterstock

Društvo

Đukić Dejanović: U školama će biti 270 pedagoga i psihologa više!

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom šest meseci od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" da se ubrzano radi na ideji o memorijalnom centru kao i da će u školama biti 270 psihologa i pedagoga više nego do sada.

Navela je i da svaka škola mora da ima najbolje i psihologa i pedagoga ili bar jednog od ta dva stručnjaka, i da će oni biti članovi tima i u saradnji sa roditeljima, sa nastavnicima, sa decom svi zajedno raditi na prevenciji nasilja.

- Svi funkcionišemo sa osećanjem poraza i tuge, ali svesni činjenice da osnovno i srednje i visokoškolsko obrazovanje mora da napravi korake ka realizaciji programa koji znače i obrazovanje i vaspitanje i na tome se mnogo radi - rekla je ministasrka.

Ona je navela da bez obzira na to što je i Vlada Srbije učinila dovoljan napor da pre svega bude u komunikaciji sa porodicama dece koje nema, da se brzim koracima radi na ideji o memorijalnom centru.

Foto: privatna arhiva

 

Kada je reč o memorijalnom centru i tome šta je urađeno povodom toga, ministarka kaže da se upravo pripremaju uslovi za formiranje stručnog tima koji će u dogovoru sa roditeljima dece koje nema i porodicom stradalog čuvara Dragana osmisliti idejnu poruku memorijalnog centra.

- Nakon toga će nam biti predstavljena određena arhitektonska rešenja i svi ostali segmenti o kojima će naravno biti reči - rekla je Đukić Dejanović.

Prema rečima ministarke, država je čitav niz mera, pre svega vezanih za prevenciju takvih događanja učinila i kroz uputstva koja je poslala svim osnovnim i srednjim školama, kroz rad komisija o mentalnom zdravlju pri Vladi Srbije kojom je, prema njenim rečima, najduže predsedavala premijerka Ana Brnabić.

- Uključivanje stručnjaka svih vrsta, pre svega psihologa, stručnjaka sa Filozofskog fakulteta, Instituta za mentalno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom zdravlja, čitav niz programa, radionica, edukacija svih učesnika u obrazovanju - rekla je ministarka i istakla da smatra da je to dalo neke početne rezultate.

Ona je ocenila da se rezulati ogledaju u tome što roditelji malo manje brinu za bezbednost dece kada odlaze na ekskurzije, kada odlaze u školu.

- Škola mora biti bezbednan prostor, a ne samo prostor u kojem se realizuje obrazovno-vaspitni program - istakla je Đukić Dejanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26