• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2023

15:36

Teška vremena za Junajted Grupu širom Evrope!

Tanjug

Društvo

Teška vremena za Junajted Grupu širom Evrope!

Podeli vest

Skoro dve decenije su u Srbiji zloupotrebljavali javne resurse, pravili monopole i kartele, gušili konkurenciju, pravili rupe u zakonu, iznosili novac u inostranstvo, a onda su pokušali da taj recept primenjuju i u ostalim zemljama gde posluju, ali im to ne prolazi, maske su pale Junajted Grupa je postala tema brojnih afera svuda gde posluje, od Grčke preko Bugarske i Severne Makedonije do Švajcarske, a u budućnosti ih čekaju još veći problemi.

Nabrajanju međunarodnih afera ove grupacije nema kraja: najbliži saradnik vlasnika Junajted Grupe je u Švajcarskoj i Lihtenštajnu predmet istrage zbog sumnjivih veza sa ruskim tajkunima i političarima bliskim Kremlju i dugi niz godina je bio na visokoj funkciji u Gaspromu, njihov najbliži partner u Bugarskoj osumnjičen je za korupciju i gušenje medijskih sloboda i nalazi se na crnoj listi SAD, mediji u Grčkoj mesecima bruje o ogromnim dugovima i gubicima ove grupacije, njihova firma u Severnoj Makedoniji je pod istragom zbog sumnji za organizovani kriminal, agresivna lobiranja i dvostruki standardi postali su tema čak i u Hrvatskoj…

Junajted Grupi se širom Evrope otvara afera za aferom

Oni su se u Srbiji skoro pune dve decenije širili zloupotrebom javnih resursa, monopolima i kartelima, gušenjem konkurencije, traženjem i pravljenjem rupa u zakonu, iznošenjem velikog novca u inostranstvo, a onda su pokušali da taj recept primenjuju i u ostalim zemljama gde posluju, ali im to ne prolazi, maske su pale.

U Srbiji napadaju vlasnika dve nacionalne televizije jer ih je kupio za ukupno 180 miliona evra, a oni su u Bugarskoj za jednu TV platili 270 miliona evra, i to u poslu koji je išao preko tajkuna koji je pod sankcijama SAD. Junajted Grupa svuda gde posluje u budućnosti nailaziti na još više problema.

Junajted Grupa je večiti gubitaš

Nikada nisu imali pozitivan saldo poslovanja. Sada imaju 800 miliona evra akumulirane gubitke, imaju preko 7 milijardi evra dugova, i oni kao takvi nemaju osnova da bilo kome drže lekcije.
Iznošenje neistinitih informacija preko medija i dvostruki standardi te grupacije očigledni su i na primeru tvrdnji da Telekom Srbija u poslovanju “troši narodne pare”.

To je još jedna zabluda koju promovišu dovodeći javnost u zabludu. Kao i svi drugi operateri, Telekom Srbija prihoduje isključivo od prodaje svojih usluga i nikada nisu primali budžetska sredstva, naprotiv. Telekom Srbija je do danas u Republici Srbiji platio preko 3 milijarde evra poreza i drugih naknada, a investirali su preko preko 4 milijarde evra. Svake godine redovno isplaćuju dividende akcionarima, koje iznose skoro 7 milijardi dinara. A oni raznim “optimizacijama” izbegavaju plaćanje poreza i dažbina, oni traže i prave “rupe u zakonu”, oni iznose pare iz zemlje. Ako se neko bogati narodnim parama, to su oni.

U kampanji koju mediji u vlasništvu Junajted Grupe vode protiv Telekoma Srbija pregaženi su svi principi profesionalnog novinarstva i normalne tržišne utakmice.

Novi zakon o elektronskim medijima, koji Narodna skupština treba da izglasa, ogolio je sve ono što se stalno govori, mediji Junajted Grupe nisu nezavisni i objektivni, već služe svom gazdi za postizanje poslovnih ciljeva. Svi kao jedan već dve nedelje napadaju Telekom Srbija, svakog dana imaju minimum deset negativnih priloga o konkurentskoj kompaniji.

Hoće da nametnu da se jednom igraču na tržištu zabrani da ima TV kanale, a da oni mogu da nastave po starom i da se šire, a to bi bilo protivustavno, jer bi se privatna svojina favorizovala u odnosu na državnu.

Prilikom izrade novih medijskih zakona, kako je dodao, zakonodavac je mnogo toga učinio da se izađe u susret zahtevima raznih strukovnih udruženja, ali za Junajted Grupu i njoj bliske ljude to nije dovoljno, sva poboljšanja zakona i izlaženja u susret njima su sporedna, jer im je jedini pravi cilj da se zaustavi Telekom.

Telekom Srbija je komercijalni pobednik i u Srbiji i u celom regionu. Prema zvaničnim podacima APR crno na belo je dokazano da je ubedljivo najuspešnija srpska kompanija, kao i da je po svim parametrima, od prihoda i profita do broja zaposlenih, daleko ispred svih operatera.

Regionalne analize su pokazale da je, takođe prema svim parametrima poslovanja, ubedljivi lider u svih šest zemalja bivše Jugoslavije. Telekom Srbija je na stazi velikih uspeha, u budućnosti će biti još jači, u to će se uveriti i oni koji danas kritikuju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20