• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

10.10.2023

16:25

Najviše se kupuju automobili kojima je vraćena kilometraža! Posebno rizični polovnjaci mlađi od 5 godina

Pixabay

Društvo

Najviše se kupuju automobili kojima je vraćena kilometraža! Posebno rizični polovnjaci mlađi od 5 godina

Podeli vest

Mnogi automobili starosti do pet godina u Srbiji imaju vraćenu kilometražu.

„Opel” automobili koji su imali samo jednog vlasnika u Srbiji najčešće imaju promenjenu kilometražu – 15,3 odsto svih modela starosti do pet godina imaju vraćenu kilometražu. Za njima mnogo ne zaostaju ni „Porše” 14,8 odsto, „Reno” (11,3 procenata), „Fijat” (9,2) i „Audi” (8,9 odsto), pokazuju najnoviji podaci kar Vertickla. Istovremno prosečan automobil u Srbiji ima 45.207 kilometara na brojaču kilometara nakon jedne godine upotrebe, 95.515 nakon tri, i dobrih 141.636 kilometara posle pet godina godina.

Prema rečima stručnjaka za automobile Matas Buzelis, „neki kupci novih automobila uzimaju vozila uz saglasnost da ne pređu određenu kilometražu kako bi dobili bolje finansijske uslove ili smanjili svoje mesečne rate. Međutim, prevaranti obično ignorišu te sporazume i jednostavno vraćaju brojač kilometara unazad kako bi izgledalo da su se pridržavali pravila koja su dogovorili”.

Kako istražvinje pokazuje procenjuje se da automobil sa promenjenim brojačem kilometara može na kraju koštati kupca i do 25 odsto više. Kada je automobil star samo nekoliko godina, smanjenje cene od 1/4 može rezultirati velikim gubicima novca.

Inače, su na tržištu polovnih automobila u Srbiji, veoma su poželjni automobili starosti tri do pet godina. Većina pretpostavlja da će kupovina novijeg vozila zaštititi od prevare sa kilometražom, istraživanje koje je sprovela kompanija za obradu podataka o automobilima karVertikal otkriva da mnogi automobili starosti do pet  godina u Srbiji imaju vraćenu kilometražu.

Iako vozači više vole vozila koja su imala jednog vlasnika, 7,9 odsto svih automobila starosti do pet godina koji imalo je vraćenu kilometražu, što znači da vozači moraju biti oprezni kada traže polovno vozilo. Najveća šansa da se nabavi automobil sa promenjenim brojačem kilometara je kada se vozilo uveze iz inostranstva.

Tokom međunarodnih transakcija, podaci o brojaču kilometara često se gube. Budući da  različite zemlje ne razmenjuju detalje o transakcijama, prevaranti mogu da izmene očitavanja brojača kilometara bez rizika da budu uhvaćeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20