• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

02.07.2023

18:43

Ko je bio Đorđe Mihailović? Više od pola veka dočekivao je potomke stradalih Srba

printscreen

Društvo

Ko je bio Đorđe Mihailović? Više od pola veka dočekivao je potomke stradalih Srba

Podeli vest

Čuveni srpski vitez, deda Đorđe koji je čuvao Zejtinlik, preminuo je danas u 96. godini. Čika Đorđe je treća generacija Mihailovića čuvara groblja, posle oca Đura i dede Sava, rođen u Solunu.

Đorđe Mihailović, čuveni deda Đole, rođen je 1. maja 1928. godine u Solunu. Više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke stradalih srpskih ratnika u srpskih ratnika na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i dede Sava, čika Đorđe je treća generacija Mihailovića čuvara groblja.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, a pesnik Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Na dužnosti je bio od 1960. godine, kada je, kako je govorio, Solun imao svega 160.000 ljudi, dok danas broji 1,5 miliona.

O deda Đorđu 2013. godine snimljen je i dokumentarni film "Poslednji čuvar".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija