• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.06.2023

23:37

DO VIDOVDANA PROBITI PUT DO SRBIJE, MAKAR BIO KOLIKA I KOZJA STAZA Reče general Milomir Talić i tog jutra ču' se buka topova! Znak za početak operacije "Koridor 92"

RTRS photo

Društvo

DO VIDOVDANA PROBITI PUT DO SRBIJE, MAKAR BIO KOLIKA I KOZJA STAZA Reče general Milomir Talić i tog jutra ču' se buka topova! Znak za početak operacije "Koridor 92"

Podeli vest

U rano jutro 24. juna 1992. zaglušujuća buka topovske i artiljerijske vatre je označila početak operacije "Koridor 92", poznatije kao Bitka za Koridor, poznatija i kao bitka života.

Nakon što je i dvanaesta beba umrla u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, a zbog činjenice da je ista sudbina (izvesna smrt) čekala i ostale stanovnike Bosanske Krajine, te čitave Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Usled blokade i nalaženja u neprijateljskom, bošnjačko-hrvatskom okruženju, general Momir Talić je izdao saopštenje za sveopšti napad svim raspoloživim snagama i rekao da hoće da se do Vidovdana probije put do Srbije, makar bio kolika i kozija staza.

Tako je počela najveća i najznačajnija operacija i bitka čitavog Odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj, bez koje ne bi bilo ni svih drugih, potonjih slavnih bitaka, ni Republike Srpske, niti Srba u Bosni i Hercegovini.

Nedovoljno povezane, navrat-nanos stvorene jedinice potonje Vojske Republike Srpske, još uvek nedovoljno formatirane i vojnički ustrojene, nastale mahom kao nasleđe jugoslovenskih vojnih i civilnih struktura. Bila je to mešavina teritorijalne odbrane i ostataka 2. Armijske oblasti JNA premeštene nedugo pre toga iz Zagreba u Sarajevo. Jedinice su krenule u odsudni juriš na život i smrt, za život svog naroda i njegov opstanak, i ostanak na vekovnim ognjištima.

Foto: Insajder/Fotoiluistracija

Na današnji dan '92. godine počela je operacija "Koridor života"

Dan za danom, grad za gradom i Srbija je bila sve bliža spasenju i izbavljenju iz blokade i sporog izumiranja u neprijateljskom okruženju.

Večna zahvalnost svim učesnicima proboja Koridora, svim vojnicima Vojske Republike Srpske, našem prekodrinskom vojnom i političkom rukovodstvu što su posle nekoliko vekova ropstva vratili srpsku državnost i na "onu stranu" Drine i tako stvorili zalog za neminovno svesrpsko oslobođenje i ujedinjenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veteran

pre 11 meseci

SLAVA IM I HVALA!!!!!DRUGI NEKA PRICAJU O PRASTANJU ZLOCINCIMA,NIKADA DOK IMA SECANJA!!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija