• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.04.2023

07:20

PRIŠLI SU MU S LEĐA I ISPALILI 17 HITACA U NJEGA! 24 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

printskrin/youtube

Društvo

PRIŠLI SU MU S LEĐA I ISPALILI 17 HITACA U NJEGA! 24 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Podeli vest

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija, ubijen je na današnji dan, pre 24 godine, tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda

Tog dana bio je Uskrs po julijanskom kalendaru. Ubice su u Slavka Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) proglasilo je 2. decembra 2021. godine krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti (DB) krivim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. NN lice opet proglašeno za neposrednog izvršioca.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović saopštila je tada na početku objave presude da su članovi tročlanog sudskog veća većinom glasova doneli odluku da se optuženi za ovo ubistvo "oglašavaju krivim".

Šetnja za Ćuruviju

Nekadašnje redakcije Dnevnog Telegrafa organizovala je šetnju u znak sećanja na Slavka Ćuruviju.

"Pozivamo vas da se danas priključite šetnji u znak sećanja na Slavka Ćuruviju. Šetnja počinje od restorana Kolarac u Knez Mihajlovoj ulici u 17:45h, do mesta ubistva Slavka Ćuruvije u Svetogorskoj  35", piše u pozivu. 

Foto: printskrin/youtube

Slavko Ćuruvija

Zbog podstrekavanja na ubistvo, krivim su proglašeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci ubistva krivim proglašeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Šta su pre sedam godina govorili svedoci o ubistvu Slavka Ćuruvije! 

Miloš Simović, bivši pripadnik "zemunskog klana", izjavio je 27. avgusta 2016. u nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije da su on i brat Aleksandar, po nalogu pokojnog šefa Dušana Spasojevića i komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije, 2002. godine trebalo da likvidiraju Ćuruvijine ubice, Ratka Romića i Miroslava Kuraka kao "nezgodne svedoke".

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji visoki čelnici DB, Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić, i pripadnik Službe Miki Kurak koji je u bekstvu. Novinara je, kako se tvrdi, 11. aprila 1999. godine upucao Kurak, a saučesnik mu je bio Romić koji je drškom pištolja udario njegovu prijateljicu Branku Prpu u glavu. 

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". 

Ovo je druga prvostepena presuda, a prvom, koja je ukinuta, bili su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Marković nije privođen iz zatvora u Požarevcu "Zabela" po sopstvenoj želji da ne prisustvuje izricanju presude.
 

Ko je bio Slavko Ćuruvija? 

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Pisao je komentare i reportaže sa Kosova i Metohije, u periodu od 1986. do 1988. godine. Bio je jedan od retkih novinara kome je omogućeno da bude neposredno uz Slobodana Miloševića tokom njegove posete Kosovu Polju, 24. aprila 1987. godine.

Foto: Peđa Milosavljević

Slavko Ćuruvija

U Borbi je ostao do 1994. godine, kada je država preuzela kontrolu nad listom, posle čega je napustio novine. Sve vreme je bio aktivni dopisnik ili saradnik više medija: Komunist, NIN, Vjesnik, Večernji list, Nedelja, Pobjeda, TV Beograd, TV Politika, TV Sarajevo.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 1 godinu

Ne razumem, zašto se ćuuti o tome da su ovog čoveka ubili pripadnici obaveštajnuh službi stranih država, Nemačka, engleska ili SAD, sa kojima je saradjivao. I to sve ovi naši znaju, kako novinari, tako i kontraobaveptajci a i tužioci. Ništa ne razumem. Jedino ako, politika nije naredila da se od ovog pravi buka, da bi se orikazslo kako mi nešto radimo.

vladimir

pre 1 godinu

Zar nije dosta o Ćuruviji - jebo vas on! Miloševića, bivšeg predsednika Srbije, jedva da spomenete na "godišnjicu" a /indirektno/ ga ubio Djiindjić i tu "zabrinutosti" nema!? Sramote jedne .....

Mirko

pre 1 godinu

Tad je Vučić bio ministar informissnja, zar ne?

Brajovic Dusan

pre 1 godinu

Од 1984. године Славко Ћурувија је радио као аналитичар у Управи за анализе Савезног секретаријата за унутрашње послове.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija