• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

27.02.2023

07:00

POLOVNJACI ZA GODINU DANA POSKUPELI 25 ODSTO! Slaba ponuda i kriza u svetu DIGLE CENE POLOVNIH VOZILA - u proseku skuplji za 1.200 EVRA!

Društvo

POLOVNJACI ZA GODINU DANA POSKUPELI 25 ODSTO! Slaba ponuda i kriza u svetu DIGLE CENE POLOVNIH VOZILA - u proseku skuplji za 1.200 EVRA!

Podeli vest

Tržište automobila moglo bi da se stabilizuje tek od naredne godine, kažu stručnjaci.

Polovni automobili poskupeli su za čak 25 odsto za samo godinu dana, pa im je cena u proseku veća za 1.200 evra!

Tako "golf 5" star oko 15 godina sad košta čak 1.300 evra više nego lane, dok za "fijat punto", jedan od najprodavanijih polovnjaka u Srbiji, treba izdvojiti i do 900 evra više.

Zbog stalnog rasta cena vlasnici polovnih vozila prodajom svojih kola još mogu i da zarade. Tako, na primer, auto kupljen pre pet godina, a koji je u međuvremenu prešao ozbiljnu kilometražu, sada može da se proda po istoj ceni, pa čak i za hiljadu evra više nego 2018. godine.

Nedovoljna ponuda novih vozila diže cenu starim modelima, kažu stručnjaci. Razlog za slabiju ponudu na tržištu su predugi rokovi isporuke novih automobila. Zbog rata u Ukrajini na nova kola čeka se mesecima. Poznavaoci prilika navode da bi tržište automobila moglo da se stabilizuje tek od naredne godine, i to pod uslovom da se kriza u Ukrajini još ne produbi.

Foto: pexels.com

Nedovoljna ponuda

Miodrag Piroški, urednik portala "Vrele gume", kaže za Informer da razlog poskupljenja polovnih automobila leži u činjenici da oni prate skoro istovetna poskupljenja novih automobila.

- Na sve to treba dodati da novih automobila već duže vreme nema dovoljno, pa je došlo i do veće potražnje za polovnjacima, ali i do manje zainteresovanosti vlasnika da prodaju svoja kola, jer nisu u mogućnosti da nabave nova. Uz to, kao razlog treba dodati i mnogo više troškove transporta za vozila iz uvoza. Ne očekujem da će cena polovnjaka u skorije vreme padati jer kola nema dovoljno. Naprotiv, cene će rasti - navodi Piroški.

Međutim, i pored poskupljenja, kupci u Srbiji u 85 odsto slučajeva odlučuju se za polovna vozila, pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

- Očekujemo da će cene nastaviti da rastu, ali nadamo se ne tako drastično. Čim se stabilizuju kupovina i nabavka novih automobila, trebalo bi da poraste ponuda polovnjaka, a samim tim i da se spusti cena. Očekujem da bi to moglo da se desi tek krajem ove godine - kaže Jovan Nešić, vlasnik jednog auto-placa.

On dodaje da se u Srbiji najviše traže jeftiniji automobili, dok je za skuplje polovnjake interesovanje dosta manje.

- Najveći broj kupaca u Srbiji traži automobile do 3.000 evra, što je sada najteže naći. Oni koji kupuju automobile direktno od vlasnika najčešće traže još niže cene, do 2.000 evra. To su marke auta koje su kod nas tražene i kojih nema dovoljno - kaže Nešić.

Ne očekuje se pad

Petar Veličković sa portala koji se bavi polovnim automobilima kaže da je nesumnjivo da su cene polovnih automobila u poslednje dve godine značajno porasle i navodi da je prosečna cena polovnih automobila oglašenih na sajtu tokom 2022. godine veća 24 odsto od prosečne cene u 2021, ali i čak 38 odsto u odnosu na 2020. godinu.

- Oko 45 odsto prodavaca automobila i 36 odsto kupaca očekuje dalji rast cena jer se ne nazire kraj ratu u Ukrajini, ekonomskoj krizi i inflaciji u celom svetu - kaže Veličković.

Model automobila cena pre godinu dana cena sada

"folksvagen golf 5" 3.000-5.200 3.750-6.500
"folksvagen pasat" 3.800-8.500 4.750-10.625
"fijat punto" 1.200-3.500 1.500-4.375
"reno klio" 2.800-8.900 3.500-11.125
"sitroen C3" 2.400-5.900 3.000-7.375

* cene su u evrima

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20