• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

22.03.2022

21:41

ZA ALEKSANDRU NEMA NEMOGUĆE, BOLUJE OD MULTIPLE SKLEROZE, SPREMA SE ZA SKOK PADOBRANOM! Od nje bismo svi mogli nešto da naučimo!

Privatna arhiva/Tanjug

Društvo

ZA ALEKSANDRU NEMA NEMOGUĆE, BOLUJE OD MULTIPLE SKLEROZE, SPREMA SE ZA SKOK PADOBRANOM! Od nje bismo svi mogli nešto da naučimo!

Podeli vest

Zbog multiple skleroze ''palo'' mi je stopalo i imam slabost u desnoj polovini tela, kaže za portal Informer.rs Aleksandra Starčević, pacijentkinja. O ovoj podmukloj bolesti i najsavremenijoj visoko efikasnoj terapiji koju trenutno prima više od 1.100 obolelih na konferenciji za novinare govorili su prof.dr Jelena Drulović, neurolog UKC Srbije i predsednik Republičke stručne komisije za neurologiju Ministarstva zdravlja, zatim Željko Popadić iz RFZO i prof.dr Darija Kisić-Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja

Aleksandri Starčević (51)  dijagnozu multiple skleroze dobila je 2011.godine, a četiri godine kasnije je počela da prima terapiju, koja je u međuvremenu prestala da bude efikasna. Ali, zahvaljujući projektu novih savremenih terapija, predložena je za novu terapiju.

-Ta terapija je upravo  za sekundarnu progresivnu formu bolesti u koju je ušla moja multipla skleroza. Očekujem da uspori degenerativne procese koji se po prirodi bolesti dešavaju- kaže Starčević za portal Informer.rs 

Dodaje da ima slabost desne strane tela, a pošto joj je''palo'' stopalo i u poslednjih par meseci je morala da kupi štap.

-Svaki drugi korak ''zapnem'', saplićem se i posrćem, pa zato moram da imam potporu- objašnjava nasmejano naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva/Tanjug

Foto: privatna arhiva

Aleksandra Starčević: Očekujem mnogo od novog leka

 

Senzitivni simptomi

Pitamo je kakvi su bili simptomi kada joj je dijagnostikovana bolest.

-Imala sam senzitivne simptome  (utrnulost leve ruke od vrhova prstiju sve do levog ramena), kaže. -Zato ništa nisam osećala u toj ruci, a ako je ne gledam nisam znala šta će da uradi.

Naravno, neizostavno je i pominjanje stresa, te nas interesuje koliko to otežava stanje bolesti.

Starčević odgovara da emotivni momenti izazivaju poremećaje, uključujući i veliku radost jer je i to stres. Tada oseti utrnulost i pečenje, te slabost u nekom ekstremitetu, kao i dvoslike.

-Ne mogu da fokusiram pogled. To je posebno neprijatno, jer kada imam duple slike kad zakoračim na kolovoz, tada zažmurim - kaže zabrinuto naša sagovornica.

Dok razgovaramo sa Aleksandrom, ne možemo da se otmemo utisku da je u pitanju hrabra i pozitivna žena, koja sumorne misli ''razgrće'' svojim širokim osmehom.

Kaže da se bavila pitanjem zašto sam dobila mulitiplu sklerozu, ali je shvatila da je to besmisleno.

 

Foto: Shutterstock

Duple slike otežavaju i prelaženje ulice

 

Život ''po zadatku''

-Najutešnija rečenica koju je izgovorila moja prijateljica jeste da čovek ne dobija zadatak koji ne može da reši. Od tada moj život sa ovon bolešću ide ''kao po zadatku''- odgovara vragolasto.

Pošto deluje kao da ni u čemu u životu ne oskudeva, pitamo je čime se bavi(la).

Saznajemo da je završila dizajn za tekstil i odeću, te da je uvek nešto šila, krpila i majstorilsala. Ali, sada to više ne može da radim.

-To je multipla skleroza. Ja sam moju mašinu morala da spakujem pre šest meseci, konce i igle, materijale - navodi Aleksandra.

 

Sve radi levom rukom

Osim toga, sve teže mi ide pisanje, držanje olovke, dizanje kašike. Sve prebacujem na levu stranu, jer desna ruka gubi snagu u preciznost. Kada pokušam da uzmem kašiku desnom rukom, pola prospem. Zato sve prebacujem na levu ruku

Ipak, Aleksandra kaže da nema razloga da bude ogorčena u svom životu, jer postoje stvari koje može da radi, kao što je cvećarstvo koje moj predstavlja veliko zadovoljstvo.Osim toga, sačuvala je i radno mesto u marketinškoj agenciji (u bazi podataka koje se stalno ažuriraju), jer joj je  poslodavac izašao u susret.

-Zbog te podrške čovek se oseti ne kao smetnja drugima, već kao biće koje sa radošću može da doprinese zajednici - primećuje naša sagovornica za koju ne postoje prepreke. 

 

Foto: Shutterstock

Aleksandra: Volela bih da igram

 

Želje

Živim sa svim normalno. Jedino što žalim je što ne mogu da igram. Takođe, volela sam da iz aviona skočim padobranom. Kolegama na poslu sam napisala da više ne mogu da nosim kafu, a da je ne prospem, te sam ih zamolila da mi pomognu  

 

Važna je ljubav

Pošto nismo mogli da se otmemo utisku da je Aleksandra jedna emotivno zadovoljna žena, pitali smo je sa kim živi.

-Imam partnera koji me je upoznao sa dijagnozom i svestan je šta može da očekuje. On je izračunao da je partnerstvo sa mnom veće zadovoljstvo, te mu ne pada teško da  da me odveze i doveze kad god je u mogućnosti- odgovara u dahu ova zaljubljena i voljena žena. 

Na kraju, priznaje nam da je nekada za nju  problem i odlazak do prodavnice, nošenje lavora sa vešom i kačenje istog. Upravo zato, porodica mnogo znači, a posebno način na koji se čovek nosi sa svojom dijagnozom, pokazujući drugima kako treba da se ponašaju prema njemu. I, zaista, Aleksandra uvek nailazi na razumevanje okoline.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

  

 

 

   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris

pre 2 godine

Gde su deca Aleksandra ko ce da te pogleda nisi razmisljala kao i polovica Srbije koja ima jedno ili nijedno dete to je veca strahota od bilo koje bolesti.Ne imati decu vec kao vuk samotnjak je strasno

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija