• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

03.03.2022

12:03

OD MAJA 26 INOVATIVNIH LEKOVA ZA ŠIROKU PALETU BOLESTI! Pacijenti će zahvaljujući tome duže biti radno sposobni

Informer

Društvo

OD MAJA 26 INOVATIVNIH LEKOVA ZA ŠIROKU PALETU BOLESTI! Pacijenti će zahvaljujući tome duže biti radno sposobni

Podeli vest

Od maja meseca 26 inovativnih lekova i najsavremenija terapija biće dostupni pacijentima u Srbiji. Šta će to tačno značiti za pacijente? To je odlična vest i za naš zdravstveni sistem, jer se na taj način izjednačava sa onom vrstom nege i terapijskih opcija koje postoje najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta, kaže za portal ''Informer'' dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova

To je zaista jedna sjajna vest, pre svega za desetine hiljada pacijenata koji će tada neposredno dobiti priliku da se leče najefikasnijim lekovima koje savremena medicina  u ovom momentu u tim terapijskim oblastima može da ponudi, veli dr Trkulja.

S druge strane, on dodaje da je to odlična vest i za naš zdravstveni sistem, jer se na taj način izjednačava sa onom vrstom nege i terapijskih opcija koje postoje  najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta. Dugoročno to je jako dobro i za celokupno društvo u našoj zemlji, s obzirom da  zahvaljujući efikasnijem lečenju iz inovativne terapije  pacijenti ne samo da bolje kontrolišu svoju bolest, nego  mogu da ostanu duže radno sposobni (ne moraju da idu u invalidsku penziju, ne zahtevaju dodatnu negu). Kroz brojne farmako-ekonomske studije se pokazalo da dugoročni efekti upotrebe inovativnih terapija  su izuzetnio povoljni i štede novac zdravstvenog sistema. 

Foto: Shutterstock

26 inovativnih lekova unaprediće lečenje u našoj zemlji

 

 

Za koje bolesti se koriste inovativni medikamenti koji ulaze na listu RFZO-a?

U ovom momentu, čak 26 novih inovativnih lekova uvodi se za medicinske indikacije od onkologije, preko multipoleskleroze, hepatitisa C, hronične limfocitne leukemije, dijabetesa, hronične srčane insuficijencije... To je jedna široka paleta lekova u različitim terapijskim oblastima, koja će unapredeiti način lečenja u našoj zemlji.

Srbija je dobila dozvolu za proizvodnju RNK vakcine. Šta to tačno znači?

Ustvari, Srbija je izabrana od strane SZO za transfer tehnologije  koja omogućava da se na bazi RNK proizvode vakcine, a možda jednog dana i lekovi.  To je takođe izuzetno dobra vest koju treba razumeti na načion da  je to prvi korak u pravcu transfera tehnologije , ali valja imati u vidu da će proći godine dok se ne krene u tu realizaciju. Mi smo tu dozvolu dobili od SZO zato što imamo logističke i humane kapacitete za takvu vrstu nove terapije. To će podrazumevati da prvo osposobimo određene isntutute da se time bave  i da obučimo ljude. U narednom periodu, kako se bude razvijala tehnologija zasnovana na informacionoj RNK, možemo očekivati da će naša zemlja da bude među onima koji će biti u prilici da ovu tehnologiju maksimalno koriste.     

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija