• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2021

18:00

ŠTA UDIŠEMO MI, A ŠTA NAŠA OKOLINA? Ovaj eksperiment govori više od svake reči (VIDEO)

informer.rs

Društvo

ŠTA UDIŠEMO MI, A ŠTA NAŠA OKOLINA? Ovaj eksperiment govori više od svake reči (VIDEO)

Podeli vest

Demonstracija na specijalno konstruisanoj mašini, pokazuje vam razliku između klasične cigarete i alternativa nove generacije baziranim na zagrevanju duvana.

Kada govorimo o komercijalnoj cigareti, iz nje se oslobađa duvanski dim koji nastaje sagorevanjem duvana. Kod alternativa koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja duvana, ne dolazi do sagorevanja, pa se umesto dima stvara aerosol.

U jedan držač mašine koja simulira pušenje ubačena je klasična cigareta, a u drugi patrona koja se bazira na zagrevanju duvana. Ova mašina simulira udahe, odnosno pafove. U epruvetama se koncentrišu dva različita produkta.

Foto: informer.rs

U onoj koja je povezana sa klasičnom cigaretom, skuplja se duvanski dim, dok u epruveti povezanoj sa patronom, koncentriše se para, odnosno aerosol. Razlika je jasno vidljiva.

Ono što je jako bitno, a šta nam je pokazao ovaj proces, prilikom sagorevanja duvana oslobađa se teperatura od čak 800 stepeni celzijusa, dok je kod alternative zagrevanja oko 350 stepeni.

Foto: informer.rs

Na kraju demonstracije uporedili smo filtere na kojima se jasno vidi šta se produkuje nakon popušene klasične cigarete, a šta nakon patrona u kom se greje duvan.

Filter koji je upijao produkte klasične cigarete je braon boje, dok se boja filtera sa kojim je bila povezana patrona nije promenila - ostao je potpuno beo, kao pre počekta demonstarcije. 

Foto: informer.rs

Ono što svi pušači treba da znaju, jeste da kod patrone za zagrevanje duvana ima 95 odsto manje štetnih materija nego kod komercijalne cigarete.

Ipak, ni jedna alternativa nije bez rizika. Prestanak pušenja kao opcija za pušača nema alternativu.
   

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija