• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2021

09:13

BAKA SVETLANA IMA 88 GODINA I POČASNI JE ČLAN VATROGASNOG DRUŠTVA! Nema koji požar nije gasila, ALI JE NA JEDAN PODVIG NAJPONOSNIJA /FOTO/

Tanjug

Društvo

BAKA SVETLANA IMA 88 GODINA I POČASNI JE ČLAN VATROGASNOG DRUŠTVA! Nema koji požar nije gasila, ALI JE NA JEDAN PODVIG NAJPONOSNIJA /FOTO/

Podeli vest

Piroćanka Svetlana Gligorijević, poznata pod nadimkom Ruski, gotovo šest decenija ponosni je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu

I danas, iako ima 88 godina, kaže za Tanjug da je na ovaj poziv izuzetno ponosna i da joj je drago što se u poslednje vreme ulaže mnogo napora od strane države da se dobrovoljna vatrogasna društva vrate na staze stare slave.

Svoj radni vek provela je u pirotskoj Elektrodistribuciji, gde je radila najzahtevnije poslove, bez problema penjala se na bandere, a kao vatrogasac pirotskog DVD-a učestvovala je u evakuaciji stanovništva nakon potopa sela Zavoj na Staroj planini, ali i u gašenju velikog požara u najvišoj pirotskoj stambenoj zgradi poznatoj kao Soliter i u desetine drugih akcija gašenja požara u pirotskom kraju.

Foto: Tanjug

Svetlana u mladosti na banderi dok je radila kao električar


- Otac mi je bio vatrogasac, stric mi je bio vatrogasac, i ja sam bila vatrogasac. Sa 17 godina učlanica sam se u Dobrovoljno vatrogasno društvo u Pirotu, naterala me je nemaština. Majka je tupicom, tkanjem ćilima, izdržavala mene i još tri sestre. Odrastali smo u posleratno vreme, u nemaštini, na korzoru smo kao momci i devojke, šetali gotovo bosi, nosili smo neke papuče sa đonom od drveta, poput nanula. Nije bilo ni dovoljno hrane, odeće, obuće - kaže Gligorijevićeva.

Zbog svoje fascinacije uniformom i činjenicom da bi kao član pomagala unesrećenima, 9. septembra 1950. godine postala član DVD u Pirotu.

- Po činu sam vatrogasni oficir kao i sudija Vatrogasnog saveza Srbije. Bilo je i manjih i većih požara, ne znam na koji požar nisam učestvovala, i u spasavanju života ljudi, imovine. Zimi smo skidali velike smetove sa krovova da se ne uruše kuće, nismo imali opremu, ali smo radili - kaže Gligorijevićeva za Tanjug.

Foto: Tanjug

Svetlana Gligorijević


Iako je učestvovala u gašenju desetina požara, evakuacijama od poplavnih talasa, posebno je ponosna i srećna bila kada je jednoj devojčici spasila život nakon udara struje.

- Dve devojčice, rođene sestre, igrale su se vodom, zalivale ploču garaže vodom iz creva i nehotice vodom nakvasile žice sa strujom. Struja je udarila jednu od devojčica koja je od udara samo ležala. Slučajno sam motorom prolazila tamo i odmah skočila, popela se na garažu kako bi pomogla devojčici koja je nepomično ležala. Dala sam joj veštačko disanje, naišla je i njena baba koja mi je pomogla, urada sam masažu srca i devojčica se povratila - kaže Gligorijevićeva.

Foto: Tanjug

Svetlana Gligorijević


Njoj su pripadnici nedavno obnovljene čete Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu i Štaba za vanredne situacije Grada Pirota predali zahvalnicu za učešće u osnivanju DVD u Pirotu i veliko doprinos koji je dala tokom svoje višedecenijske karijere.

Zahvalnicu su joj uručili komandir DVD u Pirotu Nenad Mladenović i Sreten Savov, iz Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

- Prošle godine smo obnovili rad jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu i tom prilikom saznali za izuzetnu životnu priču Svetlane Gligorijević Ruski koja je od osnivanja član DVD-a u Pirotu. Želeli smo da joj uručimo zahvalnicu i odamo joj počast za sve što je učinila, ali i da na njenom primeru motivišemo mlade Piroćance da krenu njenim stopama - kazao je Mladenović Tanjugu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kada su obavezne zimske gume i KOLIKU KAZNU PLAĆAMO AKO SKRIVIMO UDES SA LETNJIM?! Otkrivamo zašto su polovni pneumatici "mačka u džaku"
Društvo

Kada su obavezne zimske gume i KOLIKU KAZNU PLAĆAMO AKO SKRIVIMO UDES SA LETNJIM?! Otkrivamo zašto su polovni pneumatici "mačka u džaku"

Jesen je uveliko tu, a s njom je došao i pad temperature, uskoro nas očekuje zamena letnjih guma za zimske, tačnije već u ponedeljak! Zakon u Srbiji propisuje da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju koristiti zimske gume, ako je na kolovozu led, sneg ili poledica. Ukoliko na kolovozu nema snega ili leda zimske gume nisu obavezne, ali svakako "čuvaju glavu"

30.10.2021

08:15

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija