• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

25.07.2021

15:27

DA LI BI TRUDNICE TREBALO DA SE VENČAJU U CRKVI? Evo kako SPC gleda na začeće pre braka i da li ga smatra GREHOM!

Društvo

DA LI BI TRUDNICE TREBALO DA SE VENČAJU U CRKVI? Evo kako SPC gleda na začeće pre braka i da li ga smatra GREHOM!

Podeli vest

Odnosi pre braka su se prema načelima Srpske pravoslavne crkve oduvek smatrali grehom i postavlja se pitanje da li trudnice smeju da obave crkveno venčanje

Protojerej stavrofor Dimitrije Kalezić objašnjava kako se ovaj čin zaista tumači i da li postoje neka odstupanja u praksi odnosno da li je prema tumačenjima SPC sramota da trudnica izgovori subodnosno "da" pred crkvenim oltarom.

Blud, naime, ne obuhvata samo neobavezne veze sa bilo kim već podrazumeva i dopuštanje intimnih odnosa pre braka. Ipak u praksi sve češće vidimo da se mladi sve ređe odlučuju na brak dok ne dočekaju vest da očekuju prinovu.

Protojerej stavrofor ističe da se ovakva praksa podržava i da je u osnovi razloga zbog kojih se začeće pre braka toleriše u tome što za verujuće ljude Božji blagoslov nikada ne kasni.

- Trudnice ne samo da treba da se venčaju u crkvi, već je to i poželjno, a čak sa neke strane predstavlja i obavezu ako je žena verujuća i ako brak smatra svetom tajnom i novim oblikom zajednice. Kakav je to posao koji radiš ako ne zoveš u pomoć Boga. Bog nas venčava da bi pomogao našoj odluci i da je blagoslovi - priča protojerej.

Kalezić dalje tumači da li se deca začeta pre braka svojih roditelja smatraju grehom.

- Dete je u majci bilo i njih dvoje su bili jedna celina biološka ako posmatramo sa te prirodne strane. Pored toga, što je još važnije, oni čekaju blagoslov Božiji, a on nikad ne kasni - priča Kalezić.

Foto: pexels.com

Objasnio je i kakva je procedura pri činu venčanja para koji već očekuje prinovu.

- Kao i drugi ljudi, na njima je da strpljivo sačekaju taj čin, traje pola sata, a nekada i malo manje, ali je osnovna stvar u toj formuli: "Venčava se rab Božiji (ima mladoženje i mlade) u ime Oca, Sina i Svetoga duha", a sve ostalo je obred koji može da varira - govori Kalezić.

Iako se u svakodnevnom životu često mogu čuti primedbe na čin venčanja trudnice u crkvi, protojerej je istakao da u svojoj dosadašnjoj službi nije bio upoznat sa slučajevima da su imale problem prilikom sklapanja braka.

- Takvi slučajevi nam nisu poznati, a ako ih i ima, treba da shvatimo da je i to poželjno, jer žena je to dete začela iz ljubavi, a ne iz mržnje, inata i ko zna čega. Pošto ga je več začela iz ljubavi ono predstavlja njen nastavak i lični i biološki i što onda da ne bude sa Božjim blagoslovom - zaključio je Kalezić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija