• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2024

22:30

107 država odbilo da učestvuje u prljavoj kampanji Zapada! Rezolucija o Srebrenici pokazala podelu hrišćanskog sveta! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

107 država odbilo da učestvuje u prljavoj kampanji Zapada! Rezolucija o Srebrenici pokazala podelu hrišćanskog sveta! (VIDEO)

Podeli vest

Raskol pravoslavnog sveta bio je očigledan na sramnom glasanju u UN o Srebrenici. U emisiji "Info veče" na ovu temu govorili su državni sekretar Đorđe Dabić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i novinar Darko Zlojutro.

Državni sekretar Đorđe Dabić rekao je da je evidento da je Rezolucija o Srebrenici dovela do produbljivanja tenzija.

Foto: Tanja Andric

Đorđe Dabić

-Ona ništa dobro ne može doneti. Danas je u Bosni za oktavu više ugrožen mir nego pre donošenja rezolucije. Ovo je bila prljava igra kolektivnog Zapada. 107 država je odbilo da učestvuje u ovoj kampanji što je ogroman uspeh. Suprotstavila se jedna mala, ali slobodarska zemlja i dala im takav otpor kakav nisu očekivali. Videli smo jednu tišinu u zapadnim medijima. Pod silnim pritiscima 84 je bilo za. Najveću kontraverzu izaziva Crna Gora i svima u Srbiji je to najteže. Ipak, nisam iznenađen glasanjem Crne Gore. Strane ambasade tamo i dalje diktiraju tempo političkog života. Faks stigne iz strane ambasade i oni reaguju na to kao po diktatu. Ne postoji snažan lider u Crnoj Gori. Ako jedna Mađarska koja je članica EU ima smelosti, zašto onda Crna Gora ne može. Zato što Crna Gora nije suverena država. Milojko Spajić verovatno sa ljudske strane nije podržava rezoluciju, ali šta to vredi. Mi treba da budemo srećni što u Srbiji nemamo problem sa takvom vrstom pritisaka. Takav otpor kakav je pokazao Aleksandar Vučić neće proći nekažnjeno. Mi znamo da smo na pravoj strani, a ne na strani stranih centara moći. Crna Gora neće imati snage da iznese rezoluciju o Jasenovcu- rekao je Đorđe Dabić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić komentarisao je činjenicu da hrišćani nisu jedinstveni kao što su muslimani.

Foto: Tanja Andric

Ivica Dačić

-Postoji arapska liga, islamska konferencija. Hrišćani nikada nisu bili jedinstveni. Kada smo mi na to ukazivali više puta, niko na to nije obraćao pažnju. Mi i na Kosovu imamo borbu hrišćanstva i islama. To ipak nije značilo našoj hrišćanskoj braći da donose neke odluke. Oman, Bahrein, Maldivi, Sejšeli nisu glasali za ovu rezoluciju. Ima podela po svim stranama. Ova rezolucija donela je velike raskole, podele, do rasta mržnje između naroda u BiH. Rezolucije generalne skupštine nisu tekovina EU i one nemaju obavezujuću snagu. Naročito je relativizovano to što je svega 84 zemlje glasalo za tu rezoluciju. Polovina zemalja je iz Evrope. Polovinu tih zemalja čine zapadne zemlje koje već obeležavaju Srebrenicu. Praktična upotreba ove rezolucije svešće se na to da će se ona obeležavati u UN. Mi nikad ne možemo da pretpostavimo šta će se desiti u narednom periodu. Ovo je jedna velika pouka za sve one koji olako govore o  tome kako bi Srbija trebalo da usmerava spoljnu politiku. Ako vidimo zemlje koje su glasale protiv, mi bi svima trebalo da uvedemo sankcije. Ministar Nikaragve nije ni čekao da ga pozovem, on je rekao da će glasati protiv. Nikaragva je takođe pod nekim sankcijama. Imam utisak da kada bi opozicija bila na vlasti, mi bismo imali jedan glas, a pitanje je da li bi imali i taj jedan. Mi ne možemo da prekinemo odnose sa svim zemljama koje su glasale za ovu rezoluciju. Mislim da mnoge zapadne zemlje za to glasaju ne zbog nas, nego zbog sebe. Oni ni za šta nisu krivi, mi smo za sve krivi i zato je logično da jedna takva zemlja bude kažnjena- rekao je Ivica Dačić.

Novinar Darko Zlojutro objasnio je zbog čega su Srbi uvek krivci, a nikada niko ne spominje srpske žrtve.

Foto: Tanja Andric

Darko Zlojutro

-Olako je sve shvaćeno zato što su sami Srbi olako shvatili svoje žrtve. Do pre 2012. godine nismo smeli ni da govorimo o svojim žrtvama. Nismo pričali ni o Košarama ni o Jasenovcu. Do pre 2012. nismo se bavili svojim žrtvama kao da nas je bilo sramota. Kada smo sve ljude slali u Haški tribunal, da smo se borili za naše ljude, ja sam ubeđen da do ove rezolucije ne bi ni došlo. Ovo je posledica stravičnog skrivanja i ćutanja. Nismo smeli ni da kažemo da je NATO izvršio agresiju ovde. Čak je postojala priča da se Naser Orić nudio da bude svedok, pa je tadašnji predsednik to odbio. Tek od 2012. godine imamo inicijativu o danu sećanja na žrtve. Počinjemo da pričamo o Kravici, o Jasenovcu... Republika Srpska se trgla. Nadam se da nije kasno i da ćemo se potruditi. Možda ćemo jednog dana dosanjati san da se Srpska i Srbija ujedine- rekao je Zlojutro.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija