• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

13:01

Izrael je bio saveznik Sovjeta i ozbiljan protivnik Britanije! Na Bliskom istoku se podižu ulozi dok neko ne izgubi sve! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Izrael je bio saveznik Sovjeta i ozbiljan protivnik Britanije! Na Bliskom istoku se podižu ulozi dok neko ne izgubi sve! (VIDEO)

Podeli vest

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS i politički filozof Dragoljub Kojčić bavili su se temom sukoba Izraela i Irana. Oni su svoja mišljenja izneli u Informerovoj emisiji "Info jutro".

Kojčić napominje da je Izrael mogao da nađe bilo koji izgovor za bombardovanje iranske ambasade u Damasku u Siriji.

- Ukoliko hoćete da nađete izgovor za nešto, vi ćete uvek naći. Možete reći da je tu pronađeno oružje i slično. Izrael hoće da izvuče maksimalno iz toga što je Amerika na njihovoj strani. Ovde ne postoji nikakva dilema da će SAD apsolutno biti protiv Irana, bez obzira na okolnosti. Izrael gleda da izvuče maksimalno iz toga. To ne znači da ima "amin" iz Vašingtona, ali neće ga zaustavljati. Pitanje je kolika će biti solidarnost islamskog sveta. Oni su podeljeni na više grupa. Između Rijada i Teherana ne postoji solidarnost. Meni cela ova situacija liči na partiju pokera, podizanje uloga. Podižu se ulozi sve dok neko ne izgubi sve. Ovaj svet ima budućnost samo ako opstanu i jedni i drugi. Iran se ne bi odvažio na tu akciju, da nema nuklearne sposobnosti. Sovjetski Savez je podržavao Izrael. On je bio ozbiljan protivnik Velike Britanije. Oni su digli u vazduh Kralj David u Jerusalimu. Iran je nekoliko decenija bio potpuno proamerički. Mislim da će istorija sve to moći da razmrsi tek za 100 godina - kaže Kojčić.

Foto: Masha Bandjur

Ljuban Karan

Karan smatra da su međusobni napadi Irana i Izraela dogovoreni.

Nije najveći problem što je Izrael to (napao iranski konzulat u Siriji) uradio, nego što kompletan zapadni svet to nije osudio. Zašto? Zato što je Izrael sebi našao neko opravdanje da su tamo bili neki generali, vojna lica... Radi se o tome da Iran ima tu neku formaciju u okviru republikanske garde, koja deluje po inostranstvu. Onda neko nađe opravdanje da je neki pripadnik te formacije ušao u taj konzulat... Iran je izvršio udar. Šteta nije nanešena, gađali su neku bazu u pustinji. Amerikanci su takođe uradili svoj deo posla, gađali te dronove i zaštitili Izrael. Izrael onda ponovo hoće da odgovori i opet nema štete. Mislim da je to dogovoreno. Izrael nikada nije priznao da je nuklearna sila. Tako isto može da se ponaša i Iran, ali to je sada manje važno u odnosu na ova prepucavanja. Nije samo pitanje Palestine uzrok, već kontrola Bliskog istoka i pokušaj da se smanji uticaj Irana. Kolektivni Zapad je bio vojna pretnja, između ostalog, i Iranu. Izrael, po meni, pokušava, da bi završio ovo što radi u Pojasu Gaze, da odvuče pažnju na drugu stranu. Ukoliko dođe do sukoba SAD i Irana, onda će svi zaboraviti na Gazu i Izrael će moći da radi šta god želi  - navodi Karan.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija