• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.02.2024

12:26

Mali Nemanja bio zdravo dete, a sada je nepokretan! Evo koje su strašne posledice morbila! (VIDEO)

Informer

Live TV

Mali Nemanja bio zdravo dete, a sada je nepokretan! Evo koje su strašne posledice morbila! (VIDEO)

Podeli vest

Sa šest meseci života Nemanja Ljutić zarazio se virusom morbila 2018. godine. Na radost roditelja i lekara, brzo je preboleo male boginje i svi su mislili da je sve u redu. Međutim, dve godine kasnije doživeo je fras zbog izuzetno visoke temperature i nakon nekoliko dana počinje da gubi ravnotežu, a zatim se stvaraju i atonično/mioklonični napadi. Gosti emisije "Info jutro" bili su prof. dr Dragan Delić, infektolog-hematolog i Anastasija Ljutić, Nemanjina majka.

Sve je više dece u Srbiji koja su zaražena morbilama. Do toga je došlo zbog smanjenja obima vakcinacije MMR vakcinom. Osim nijih, Srbiji, prema rečima stručnjaka, prete i zauške, rubela, ali i dečja paraliza, difterija i veliki kašalj.

Nemanjina majka Anastasija Ljutić ispričala je svoje iskustvo koje je prošla sa svojim sinom.

Foto: Tanja Andric

Anastasija Ljutić

-Teško mogu da poveruju da je moj sin bio zdrav. Ja nisam doktor da bih pričala o edukaciji o vakcinaciji, ali kao majka deteta koje se bori protiv bolesti, mogu da kažem kako su teške posledice. Bitno je da vakcinacija bude na takvom nivou da virus ne bi mogao da se širi. Nemanja se zarazio kada je imao šest meseci. Devojčica koja je bila zaražena bila je u sobi do nas. Tek kasnije je bila potvrđena njena zaraza boginjama. Znala sam da je morbila opasan virus, ali nisam znala šta može da se desi. Mislila sam da će sve biti u redu. Kad je napunio tri godine i krenuo u vrtić, mesec dana nakon toga on kreće da propada. To je mentalno, fizičko i kognitivno propadanje. Počeo je da gubi ravnotežu. Otišli smo na Kliniku za dečju neurologiju. Dešava se to da je kovid tada bio aktuelan. Kad je bio na ispitivanju, desila se korona i ništa nismo mogli da uradimo. To se dešava jako brzo, za svega nekoliko nedelja. On je propadao brzo. Nije mogao da sedi, da jede, duže je spavao... U početku niko nije imao pojma koja je pozadina te priče- rekla je Anastasija Ljutić.

Infektolog-hemaltolog prof. dr Dragan Delić naveo je da je neverovatno da mi u 21. veku govorimo o bolesti koja je davno trebala da se nalazi u muzeju medicine.

Foto: Tanja Andric

Dragan Delić

-Torlak je napravio prvu vakcinu protiv boginja još u prošlom veku, 1968. godine. Nemanja je dobio u bolnici infekciju. Ono što karakteriše virus morbila jeste visok stepen zaraznosti. Desetak dana bolesnik je zarazan. Od sto osoba koje su izložene virusu, više od devedeset će se zaraziti. Jedna osoba u proseku će zaraziti 15 osoba. Veoma je zarazan virus koji daje najčešće blagu kliničku sliku, ali ponekad se dešavaju i smrtni ishodi. Virus morbile dovodi do pada imuniteta. Tada se otvaraju vrata drugim infekcijama. Postoje i komplikacije. Najčešća komplikacija je upala uha, ali opasne su komplikacije centralnog nervnog sistema. Dolazi do upale mozga, gde mi imamo više od trideset posto smrtnosti. Deca često imaju posledice poput slepila ili epilepsije. Mi nemamo antivirusnu terapiju za morbile. Ja sam video slučaj deteta kome se aktivirala tuberkuloza. Male boginje jesu dobroćudne, ali kod neke dece mogu biti vrlo teške, nekad čak sa fatalnim ishodom- rekao je Dragan Delić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ruske nuklearke u svemiru - američka izmišljotina! Američka pomoć Ukrajini nije služila ničemu! (VIDEO)
Live TV

Ruske nuklearke u svemiru - američka izmišljotina! Američka pomoć Ukrajini nije služila ničemu! (VIDEO)

Predsednik odbora za obaveštajne poslove predstavničkog doma SAD-a Majk Tarner ima podatke o ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednst koje je dostavio svim članovima Kongresa na pregled. Dva dobro obaveštena izvora i neimenovani američki zvaničnici rekli su za CNN da je pretnja povezana sa Rusijom. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su pukovnik Velibor Stević i nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija.

16.02.2024

11:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija