• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2024

10:30

Ima li opasnosti od novih ratova u svetu? Uzroci sukoba su uspon Kine i status kvo Amerike! (VIDEO)

Informer

Live TV

Ima li opasnosti od novih ratova u svetu? Uzroci sukoba su uspon Kine i status kvo Amerike! (VIDEO)

Podeli vest

U emisiji "Info jutro" razgovarali smo o svim ratnim sukobima koja se trenutno događaju u svetu: Situacija na Bliskom istoku, ali i u Evropi sve je teža i teža. Gosti emisije bili su analitičar MIlan Stevanović Piksel, stručnjak za geopolitičke odnose profesor doktor Dragan Škobalj, analitičar Milan Stevanović i istoričar i publicista profesor doktor Srđa Trifković. Oni su pokušali da pronađu zajednički imenitelj svim previranjima na svetskoj sceni.

Stručnjak za geopolitičke odnose, prof. dr Dragan Škobalj istakao je da se u istoriji više puta dogodilo da dođe do globalnog rata upravo u onim trenucima kada su postojale globalne ekonomske krize.

Foto: Masha Bandjur

Dragan Škobalj

-Ova kriza traje već godinama. Javni dug Amerika drastično je povećan. Kako upravljati sa tim? Jedini način je rat. Kako upravljati celim svetom? Imamo jedan model koji je trajao dugi niz godina: jedan je dolar, drugi je vojska, a treći su mediji. U međuvremenu su se pojavile nove sile, a to su Rusija i Kina. Bajden je predstavnik centra moći. Došlo je do saradnje Kine i Rusije. Rusija je vojni faktor što Kina nije, a Kina je ekonomski faktor, što Rusija nije. 85% čovečanstva gravitira prema BRIKSU. Tek 15% teži ka drugoj strani. Kako će se izbori u Americi završiti, niko ne zna. Ovo nije odnos sukob između sila, već o formiranju nove arhitekture sveta. Ovde upravljaju centri moći, a oni upravljaju svetom. Švercom glasova Bajden je došao na vlast. To nije volja građana, to je politički inženjering- rekao je Škobalj.

Istoričar i publicista, prof. dr Srđa Trifković smatra da ne možemo da imamo zajednički imenitelj za sve sukobe koji se trenutno u svetu događaju.

Foto: Informer

Srđa Trifković

-Amerika teži globalnoj hegemoniji. Amerikanci bi radije rizikovali nuklearni rat nego da prihvate da Amerika bude samo jedna od sila u svetu. Ja bih isključio Bajdena iz centara moći. On je tragi-komična figura. Za Ameriku menadžment duga koji imaju nije veliki problem. Amerika ima težnju za resursima, prostorima i komunikacionim kanalima. Nemogućnost izbegavanja vojnih sukoba dolazi kada imamo uspon jedne sile kao što je Kina i stagnaciju druge sile kao što je Amerka. Rusija je juniorski partner u toj simbiozi Rusije i Kine. Rusija nije globalni igrač. Tramp ne može biti izabran za predsednika zato što je čitav američki establišment protiv njega. Mi sada imamo jedan politički proces SAD-a koji liči na demokratiju koliko i vampir liči na živog čoveka. Ili će optužiti Trampa za neku od optužnica koje su podignute protiv njega, ili će pokrasti izbore kako su uradili prošli put. Republikanci nemaju kontru za ovaj pakleni scenario- rekao je Srđa Trifković.

Glasači na Tajvanu izabrali su Vilijama Laja ili na kineskom Laj Čing-tea za novog predsednika na istorijskim izborima, utirući time put za dalje udaljavanje od Kine, navodi BBC.
Kina nije bila zadovoljna rezultatom, a nedugo posle izbora saopštila je da je „Tajvan deo Kine".

Analitičar Milan Stevanović Piksel istakao je da svet više nije unipolaran jer je krajem 20. veka postojala jedna supersila, a da se sad pojavila još jedna.

Foto: Masha Bandjur

Milan Stefanović Piksel

-Kina ima jasnu politiku. Njima je cilj da Tajvan za trista godina bude njihov, ali Tajvan će biti njihov. Amerika i dalje pušta da Kina prodaje svoje proizvode bez carina u Kini. Amerka je imala jasan cilj, a to je da druga supersila oslabi ili čak nestane. Dve najveće slovenske nacije su trenutno u ratu, a jedna od njih je pod uticajem Amerike. To je ono što je Amerika uspela. Stvari se ne razvijaju tako dobro po Ameriku. Ofanziva Ukrajine nije usepla, a sve više zemalja kritukuje Izrael zbog stanja u Gazi. U ovom trenutku kad bi bili izbori, Tramp bi pobedio. Za vreme njegovog mandata, ni jedan rat nije započeo za razliku od ovog nesrećnog Bajdena. Mislim da je to dobar način da Amerika izađe iz ovog ćorsokaka- rekao je Milan Stevanović Piksel.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Počinje najveći svetski ekonomski forum u Davosu! Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Počinje najveći svetski ekonomski forum u Davosu! Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Počinje ekonomski forum u Davosu gde će Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić. Na najvećem svetskom ekonomskom forumu govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine. Poslovna elita se tradicionalno okuplja u Švajcarskoj, a glavna tema će i u 2024. biti vezana za klimu. Na ovu, ali i druge aktuelne teme u "Info jutru" razgovarali smo sa Predragom Jeremićem, urednikom Pinka.

15.01.2024

09:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija