• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.01.2024

13:59

Specijalna emisija televizije Informer: Sećanje na Krvavi Božić i masakr nad Srbima u Kravici! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Specijalna emisija televizije Informer: Sećanje na Krvavi Božić i masakr nad Srbima u Kravici! (VIDEO)

Podeli vest

U Infomer specijalu podesćamo se na događaje kobnog 7. januara 1993. godine, kada je armija Nasera Orića izvršila krvavi masakr u selu Kravica. Ovaj tragičan događaj analizirali su gosti, bivši ministar policije RS Tomislav Kovač, ratni snimatelj Mića Urošević, senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević i bivši direktor MUP RS Dragomir Andan.

Bivši ministar policije RS Tomislav Kovač govorio je o tome kako je Božić namerno zloupotrebljen da se iskoristi opuštenost vojske i kao napad na celu versku zajednicu.

- Prvi okršaj koji me podseća na taj dan je kada je cela jedna naša brigada otišla kući za praznike. U ratu nema predaha i neprijatelj je iskoristio našu opuštenost. Božić su iskoristili kao motiv da napadnu drugu versku zajednicu. Bošnjački ekstremisti su izmislili novu etničku grupu "četnik" koja zapravo znači da je to svako ko nije sa njima, jer se do tada nije mnogo pričalo o četnicima među Srbima u BiH. Orić je pripadao Muslimanskom bratstvu iz kog je potekao Hamas, a glavni cilj bratstva je rušenje sekularnih režime u režiji Britanaca - rekao je Kovač.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Ratni snimatelj Mića Urošević istakao je da jedini živi koje je video u Kravici bili su oni koji su tražili svoje mrtve članove porodice.

- Kada smo ušli u Kravicu zatekli smo leševe i lobanje kojima je neprijatelj igrao fudbal, a u pravoslavnim crkvama je Naser držao konje. Od živih sam zatekao one koji su došli da traže svoje mrtve. Kada me neko pita o Potočarima ja uvek pitam šta je sa 3.500 mrtvih Srba za koje vodi da su umrli prirodnom smrću. Kada sam pitao jednog bošnjačkog zašto je zakivao ljude za drvo on je rekao da "nema metke kao mi četnici" - rekao je Urošević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević osvrnuo se na lično iskustvo sa Naserom Orićem.

- Bilo je pretpostavke da će Kravica biti napadnuta i iz početka ju je čuvala policija. Naser Orić se žalio zato što hoće da ga kazne za masakr u Kravici, govoreći kako sam lažno svedočio protiv njega. Kravica je bila trn u oku Bošnjacima, jer ni Hrvati ni oni nisu uspeli da je zauzmu - rekao je Ivanišević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Bivši direktor MUP RS Dragomir Andan naveo je da mržnja muslimanskog naroda prema srpskom narodu se karakteriše kroz to da su iskoristili Božić, a Srbi muslimane nisu napali za vreme njihovih praznika.

- Posle žestokih borbi kod Konjević Polja sam sa svojom jedinicom ušao u Kravicu u crkvi sam video prizor stravičnog zločina Nasera Orića koji je pobio mlade i stare, a 6 osoba se i dan danas vodi kao nestalo. To svedoči o mržnji muslimanskog naroda prema Srbima, jer mi njih nikada nismo napali za vreme njihovih praznika. Porta crkve je mila obojena zvezdama i polumesecima, a porta crkve je bila puna fekalija. Naser Orić je zlikovac koji danas živi normalan život, UN je evakuisao Nasera da ne padne u ruke Srba - rekao je Andan.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00