• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

06.09.2023

19:00

Znate li koji srpski grad zovu Mala Budva, kakve veze imaju Dobrica Ćosić i vino i šta su nekada bogate devojke nosile u miraz!  (VIDEO)

INformer TV/Alo, Beograde

Live TV

Znate li koji srpski grad zovu Mala Budva, kakve veze imaju Dobrica Ćosić i vino i šta su nekada bogate devojke nosile u miraz! (VIDEO)

Podeli vest

U najnovijoj epizodi emisije "Alo, Beograde, Srbija zove" upoznaćemo vas sa neobičnim običajima Slovaka, prošetaćemo mestom koje i danas zovu Mala Budva a otkrićemo vam i nešto o gradu rimskih careva...

U banatskoj varoši Kovačica, istoimeno Udruženje žena godinama čuva tradiciju i običaje Slovaka ali i stvara suvenire i nošnju baš onakvu kakva se nekad nosila. 

Jedan detelj posebno nam je privukao pažnju, a rekoše nam da su to obavezno nosile žene posle venčanja...

Na Pešterskoj visoravni Esmana Kurtanović pokazala nam je kako se tka ćilim i po čemu su njene šare posebne. Po broju ćilima koje snajka donese u kuću, merilo se da li dolazi iz bogate kuće, a  možda niste znali da je pokrenuta inicijativa da se pešterski ćilim uvrsti na Uneskovu listu kulturne baštine. 

Na ušću Dunava i jedne manje reke u Srbiji, nalazi se gradić koji zovu Mala Budva. Nećete verovati da je to bio veliki trgovački i kulturni centar još početkom prošlog veka. 

Sigurno će vam biti zanimljivo da vidite i dnevnik s ocenama akademika Dobrice Ćosića koji se čuva u Muzeju vinogradarstva u Aleksandrovcu gde je Ćosić završio Nižu poljoprivrednu školu!

Oni koji nikada nisu bili u Mediani, kada pogledaju naš prilog, sigurno će odvojiti vreme da svojim očima izbliza uživaju u mozaicima iz odaja rimskih careva koji su nekada živeli na prostoru oko Niša....

Ovde možeti pogledati celu emisiju: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija