• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2023

15:59

Rusija i Kina zajedno jačaju! Stručnjaci objašnjavaju zašto SAD gubi saveznike! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Rusija i Kina zajedno jačaju! Stručnjaci objašnjavaju zašto SAD gubi saveznike! (VIDEO)

Podeli vest

O jačanju BRIKS-a i sve većoj prisutnost Kine i Rusije koje pomiruju zavađene države i šire svoj uticaj na svetskoj političkoj sceni u Temi dana govorili su urednik portala RT Balkan Nikola Vrzić, stručnjak za geopolitiku Branko Pavlović i autor knjige "Efekat Trampa" Saša Adamović.

Urednik portala RT Balkan Nikola Vrzić istakao je zbog čega SAD gubi saveznike i koja je bila njihova zamisao na Bliskom Istoku.

- Ideja Amerike je bila da pomiri Saudijsku Arabiju i Izrael, kako bi ih okrenuli protiv Irana međutim sada imamo suprotan ishod. Ona je tražila zemljama Zaliva da smanje produkciju nafte, kako bi na silu održali cenu, što je ubedilo Zalivske države da se okrenu Rusiji i Kini. Udarac za Zapad je to što je Saudijska Arabija je počela zvanično da trguje naftom koristeći kineski juan i time su shvatili da gube svoje najbitinije saveznike - rekao je Vrzić.

Vrzić je napomenuo da je Amerika mogla da spreči svoj pad dok su bili moćni što ne znači da još uvek opasni i da nije nemoguće da će pokušati da povuku neke drastične poteze kako bi zadržali dominaciju.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

 

Stručnjak za geopolitiku Branko Pavlović naveo je kako BRIKS jača i zbog čega manje države okreću leđa Zapadu.

- Najuticajnije arapske države su ili aplicirale za članstvo BRIKS-a ili su već članice. Kina ima 40 vojnih sporazuma sa državama Afrike. Manje države imaju oslonac jačanjem Kine, i konačno imaju saveznika da se odupru petro-dolaru. Državama poput Egipta je korisno da se okrenu Istoku jer su im preko potrebni krediti i investicije, ali ne pod uslovima i kamatama, koje SAD i njihovi partneri nude. Amerika očekuje od manjih država da stave svoje intertese iza SAD, i da podrže Zapadnu politiku, što se moglo primetiti i kada su Amerikanci tražili od vlade Srbije da uvede sankcije Rusiji - ističe Pavlović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Saša Adamović, Nikola Vrzić i Branko Pavlović

Autor knjige "Efekat Trampa" Saša Adamović je rekao šta mora da se desi da bi Srbija poboljšala svoj položaj u svetu.

- Da bi Srbija poboljšala svoj politički položaj u svetu, mora doći do drastične promene na svetskoj političkoj sceni. Posle Drugog Svetskog rata SAD su preuzele dominaciju nad Saudijskom Arabijom i počele da ih koriste kao svoju naftnu bušotinu. Arapske države je od Amerike udaljio njihov favorizam Izraela i loš tretman Palestinaca. Vidimo da javni odnos saudijskih zvaničnika koji se rukuju sa Sijem i Putinom topao, dok Bajdenu nisu želeli ni da se jave na poziv - navodi Adamović.

Adamović je dodao da će se politička atmosfera promeniti u odnosu na onu koja vlada od kraja hladnog rata gde je Zapad imao odrešene ruke da po Bliskom Istoku i Balkanu seje smrt i razaranje.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Opaa! Slovenci se ne plaše, prete Srbiji
EURO 2024

Opaa! Slovenci se ne plaše, prete Srbiji

Slovenija je u nedelju pogotkom Erika Janze došla do boda u C grupi, odigrala je 1:1 protiv Danske, a napadač Andraž Šporar optimista je pred utakmicu sa Srbijom (četvrtak, 15.00).

17.06.2024

14:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija