• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.08.2023

09:32

Analiza situacije u Ukrajini: Putin pred rat nije imao prave informacije!

TV Informer

Live TV

Analiza situacije u Ukrajini: Putin pred rat nije imao prave informacije!

Podeli vest

Politički analitičar Đorđe Vukadinović i Uglješa Mrdić, narodni poslanik u Skupštini Srbije i član GO SNS, analizirali su za Informer TV trenutnu situaciju u Rusiji i Ukrajini.

Đorđe Vukadinović smatra da je Moskva potcenila Ukrajinu, ali i da Zapad nije računao na snažan otpor Rusije u ovom sukobu.

- Ovaj rat nije "tamo negde". On se odražava na život cele planete, pogotovo nas ovde. Ni oni koji odlučuju ne znaju šta se dešava. Ja tvrdim da Putin nije imao prave informacije kada je ušao u ovu operaciju, kao ni vojni vrh Rusije. On je to indirektno i priznao. Ali, to ne znači da Rusija nije imala argumente na svojoj strani. Moskva je računala na brzu predaju Kijeva. Ovaj rat je pokazao da u vrhovima odlučivanja u Moskvi, kao i na Zapadu, postoji dosta konfuzije, dezinformacija, nesloge. Zapad je video šansu da iscrpi i uništi Rusiju - izjavio je analitičar.

On kaže da je Zapad deset godina podržavao ukrajinske napade na Donbas.

- Desetogodišnje provokacije ljudi u Donbasu, permanentno bombardovanje, ugrožavanje ljudskih prava, šikaniranje, zabrana jezika, o tome se jedva izveštavalo na Zapadu. Tu nema spora da je to bila provokacija, i da je to Zapad blagosiljao. Oni su računali da će Rusija da iskrvari. Ja mislim da je Moskva potcenila problem Ukrajine, ali i da je Zapad potcenio Rusiju. Mislim da ono gde je Zapad stvarno pogrešio jeste kada je potcenio stepen mržnje i nezadovoljstva koji prema njima oseća dve trećine sveta - rekao je Vukadinović.

Uglješa Mrdić je ukazao na pogubne posledice rata i pozvao na mirno rešenje sukoba.

- Najvažnije je da što pre rat u Ukrajini prestane. Mi koji smo iz Srbije, pogotovo rođeni u Republici Srpskoj znamo koliko je rat loš. Rat znači razaranje, nešto najstrašnije. Rusija i Ukrajina su dve prijateljske pravoslavne države našoj državi Srbiji. Mi podržavamo teritorijalni integritet i Rusije i Ukrajine. Ovaj rat najviše odgovara zapadnim centrima moći. Mi danas imamo stradanje ruskog i ukrajinskog naroda, i to treba da se osudi - rekao je Mrdić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26