• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2023

12:39

Da li previše vode može biti opasno po zdravlje: Nutricionisti za Informer TV otkrivju koju količinu ne smete da prekoračite

Peđa Milosavljević

Live TV

Da li previše vode može biti opasno po zdravlje: Nutricionisti za Informer TV otkrivju koju količinu ne smete da prekoračite

Podeli vest

Previše vode može da bude opasno po zdravlje, a ljudi sami treba da prepoznaju kada su preterali sa unosom vode, slažu se sagovornici Informer TV, doktor merdicine Momčilo Matić i stručnjak kvantne medicine i nutricionista Verica Đokić.

Doktor medicine Momčilo Matić kaže za Informer TV da treba uzimati onoliko vode koliko je neophodno u određenom vremenskom periodu.

- Sada je leto pa trošimo više vode, ali ne treba piti ni previše vode. Važno je reći i da starije osobe ne osete tako brzo da su žedne i mogu da dehidriraju, a to može da se desi i kod dece. Odrasla osoba treba da bije od litar i po dod va litra vode dnevno - navodi naš sagovornik.

Dodaje da, ako pijemo suviše kafe ili čajeva, oni izbacuju vodu, pa onda to moramo da nadoknadimo.

- Ako pijemo pivo takođe izbacujemo puno vode. Jedino je voda lek i naš organizam ne može da funckioniše bez vode, prvenstveno mozak i bubrezi. U 70-80 odsto slučajeva ako nas boli glava znači da je mozak dehidrirao - kaže Matić.

Verica Đokić, nutricionista napominje da kada telo posmatramo kao holistički sistem, onda morao da tako posmatramo i unošenje vode u organizam.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

- Kada imamo poremećaj kretanja vode, znači da holistički imamo negde neki zastoj. Može doći do nastanka prevelike količine tečnosti u organizmu. Znači da smo onemogućili telu da voda odlazi iz organizma. Prvi pokazatelj je oticanje stomaka. Voda se zadržava onda kada se ne hranimo pravilno i tada nam je potrebno čišćenje creva - kaže Đokić.

Momčilo Matić dodaje da naši bubrezi ne mogu da obrade više od 300 mililitara vode u jednom trenutku.

- Ako bubrezi ne mogu da obrade tečnost, može da dođe do kolapsa organizma. Vodu treba da pijuckamo u toku dana. Treba je piti pre jela, ujutru, jednu čašu tople vode, jer se ona ne vari i ona brzo ulazi u telo, hidrira ga, čisti organizam i tako možemo izbeći fatalne srčane i moždane udare koji nastaju zbog dehidracije - objašnjava Matić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Verica Đokić navodi da ako pijemo toplu vodu radimo napoboljšavanju varenja, a ako pijemo hladnu, rashlađujemo organizam.

- Osoba koja se pravilno hrani i kombinuje obroke, takva osoba nema potrenbe za velikom količinom vode. Prevelika količina vode previše će spustiti naš pritisak i to nije dobro. Kada je u pitanju izbor vode, najavžniji je odnos natrijuma i kalijuma, svako treba da pronađe vodu koja je odgovarajuća za njegovo zdtavlje - ističe ona.

Momčilo Matić kaže da vodu treba piti preko celog dana.

- Vodu ne treba piti pre spavanja. U svakom slučaju treba da pratimo organizam, samo 3 postoje je dovoljno da izgubimo tečnosti u organizmu, pa da imamo neke zdravstvene poremećaje. Takođe, decu treba navikavati da piju dovoljno vode - kaže Matić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

EURO 2024! Četvrti dan, pratite uživo, krećemo iz Minhena Uživo
EURO 2024

EURO 2024! Četvrti dan, pratite uživo, krećemo iz Minhena

Dašasnji program na Evropskom prvenstvu otvara meč grupe E u kojem će se od 15.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) u Minhenu sastati Rumunija i Ukrajina. Zatim će od 18.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) u Frankfurtu, takođe u grupi E, snage odmeriti Belgija i Slovačka. Program zatvara utakmica grupe D, u kojoj će se u Dizeldorfu od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) sastati Austrija i Francuska.

17.06.2024

12:42

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija