• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.07.2023

13:22

Poražavajuća statistika pred nedelju dojenja! Svaka treća beba ne pije majčino mleko

Zoran Sinko

Live TV

Poražavajuća statistika pred nedelju dojenja! Svaka treća beba ne pije majčino mleko

Podeli vest

Svaka treća beba nije samo na majčinom mleku već koristi i dohranu od prvog dana rođenja, poražavajući su podaci pred svetsku nedelju dojenja, koja traje od 1. do 7. avgusta!

Neonatalog dr Ljiljana Stanković napominje da samo tri do pet odsto majki ima medicinski razlog da ne doji svoje dete dok sve ostale nemaju dovoljno podrške za ovaj čin.

- Ova statistika je i zbog grešaka u zdravstvenom sistemu, ali i zbog problema u društvu. Postoji ogroman procenat i jaz onih žena koje imaju mleka, a ne mogu da doje svoje dete. To se mora smanjiti. Moramo da pomognemo da predrasude društva i okoline ne utiču na odluku majke. Najlakše je reći da ona ne želi, a niko se ne pita da li ta mama ima strah, da li je nešto boli, da li je zadovoljna, da li je pod stresom, da li joj je neudobno... Mama je kompleksno biće, a sa rađanjem bebe, rađa se i ona. Svima nam treba više razumevanja i velika psihološka podrška na ovu temu.  Okruženje itekako utiče na tek porođenu ženu i mora da budu od koristi - poručuje dr Stanković.

I medicinski tehničar Marko Obradović je istog stava. Prema njegovim rečima, mi kao društvo moramo postati "bejbi frendli".

- Strahovi oko dojenja i količine mleka moraju da se prevaziđu. Svaka majka ima mleka, samo uz stručnu podršku i savete, ona će naučiti proces dojenja. Moramo da im objasnimo koje su ključne greške i da im ukažemo na njih, kako ne bi odustale. Isto tako i dojenje u javnosti je važna karika i nikako ne sme biti tabu tema - izričit je Obradović.

Gost u Info jutru bila je i Jovana Bogdanović urednica Informera koja se nedavno porodila i koja je podelila svoje probleme sa dojenjem. Šta su sve gosti Informer televizije pričali o ovoj temi, pogledajte u videu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija