• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2023

08:27

Može da ostane u ustanovi do kraja života! Stručnjaci o svedočenju Koste K. protiv svog oca: Empatiju je morao da nauči u porodici!

Miloš Rafailović

Live TV

Može da ostane u ustanovi do kraja života! Stručnjaci o svedočenju Koste K. protiv svog oca: Empatiju je morao da nauči u porodici!

Podeli vest

Nakon što je juče u Višem javnom tužilaštvu saslušan Kosta K. u pšostupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića, gosti u Info jutru su Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a, Biserka Jakovljević, pedagog i porodični psihoterapeut, Nikola Vujović , novinar crne hronike i Dragoš Cukavac, advokat, kao i Uglješa Grgur, poslanik, Bratislav Gogović, bivši šef policije, Ana Simonović, stručnjak za oružje i Milena Milanović, spec. psihijatrije.

- Ovaj dečak nema empatiju. Empatija, srećom, može da se nauči tokom vaspitanja, odrastanja, za razliku od, recimo, inteligencije. Empatija se uči od roditelja, nastavnika. To ovaj dečak od prvog dana nije imao i zato je počinio ovako stravično ubistvo i nije se zaustavio. Trenutak kajanja može da naiđe u nekom trenutku, ali ako se sa osobom dubinski radi. U nekom trenutku on će osetiti kajanje, ali možda u nekim tridesetim godinama. Njemu su takvi sistemi vrednosti usađeni tokom odrastanja - istakla je naša gošća Biserka Jakovljević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Biserka Jakovljević

Kosta je na jučerašnjem, ispitivanju potvrdio da ga je otac obučavao u streljani, ali je istakao i da nije on bio prvi koji ga je upoznao sa oružjem.

- On je juče na saslušanju ponovio da je učio u streljani, jedino što je novo je da je rekao da ga je neko drugi prvi učio. On je kao dete, kao mali, imao kontakt sa oružjem, što se ispostavilo kobnim - naveo je novinar Vujović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Nikola Vujović

Advokat Dragoš Cukavac istakao je da u prisustvu majke na saslušanju vidi problem.

- Mislim da je za ovaj postpuak nebitna empatija, iz ugla pravnika. On svedoči protiv oca u ovom predmetu. Da li se on kaje i da li je njegovo kajanje iskreno, to mene kao pravnika ne interesuje. Postupci sa maloletnicima su najosetliviji. On u postupku koji se vodi protiv njegovog oca ima status posebno osetljivog svedoka. Posle stručne procene psihijatara, psihologa, CZR, organa starateljstva itd, ono što je meni diskutabilno, u konkretnom slučaju njegova majka je bila zakonski zastupnik. Svi zaboravljamo da se protiv majke vodi krivični postupak za zanemarivanje, gde se ovaj dečak pojavljuje kao oštećeni. On će svedočiti protiv majke. Diskutabilno mi je da li je majka mogla da ima status zastupnika. Po meni, trebao je organ starateljstva da ima neko iz CZR. Mislim da u ovom postupku stručna lica odlučiuju o svemu - psiholozi, pedagozi, ceo tim stručnjaka. Taj tim je prvo trebalo da odredi da li je sposoban za svedočenje i da sve vreme u toj prostoriji taj tim stručnjaka bude tu i da učestvuje u postupku - naveo je Cukavac.

Kosta treba da svedoči do momenta masakra, kada je prvi put došao u kontakt sa oružjem, da li je bio maltretiran i slično, dodao je advokat.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragoš Cukavac

- Mi smo to gledali po američkim filmovima, ali nikada nismo mislili da će se to desiti. Bio sam jako blizu, mislim da smo čuli pucanj, ali nisam toga bio svestan. Onda su došle ekipe Hitne pomoći i policije. Posle par sati kad je sve isplivalo, bilo je teško za izveštavanje - rekao je Nikola Vujović.

Svedočenje putem video linka

Nakon jučerašnje vesti da je Kosta saslušavan putem video linka, kao što je i Brejvik, u javnosti se pojavilo pitanje zašto je to tako i da li je inače to praksa.

- Za lica koja imaju status posebnog svedoka, to je ustaljena praksa - rekao je Cukavac.

- Činjenica je da oružje nije adekvatno čuvano, jer da jeste, ne bi došlo u posed trinaestogodišnjeg deteta. Osim toga što je bilo dostupno, otac je i vodio dete. Nejmu nije bilo mesto u streljani, on je pored toga njega vodio, obučavao ga. On je vrlo dobro znao, izabrao je oruže koje je vrlo pogodno, koje brzo ispaljuje metke. Lako se radi sa tim oružjem i menjaju se okviri. Tačno je znao i dobro je isplanirao sve - rekao je Radenković.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dejan Radenković

Nema ograničenja

Naši gosti su saglasni da je na proceni stručnog tima koliko će ostati u ustanovi, ali i da može ostati do kraja života.

- U tom postupku protiv majke će se utvrditi njena krivica, zapostavljanje i zanemarivanje deteta. Može dobiti i zatvorsku kaznu - kaže advokat Cukavac.

- Za oca je mnogo veća kazna, za izazivanje opasnosti i dela protiv opšte sigurnosti je zaprećena kazna 2-10 godina zatvora - dodao je.

- Za ubistva, praktično, niko neće odgovarati - istakao je advokat i dodao da će roditelji biti odgovorni za druga krivična dela, jer je u trenutku izvršenja zločina imao manje od 14 godina.

- Najgore što može da mu se desi je da u duševnoj bolnici bude do kraja života, prvo za decu, a posle i za odrasle - dodala je Jakovljević.

Gosti Informer TV od 9 časova su Uglješa Grgur, poslanik, Bratislav Gogović, bivši šef policije, Ana Simonović, stručnjak za oružje i Milena Milanović, spec. psihijatrije.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

- Nije njegova sestra jedina oštećena, cela porodica je oštećena. Ovakav postupak maloletnog Koste je nešto što spada u urgentnu psihijatriju, znači nešto što je najveći stepen opasnosti po život ljudi. Njegova sestra će svakako imati probleme zbog toga - rekla je dr Milanović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dr Milena Milanović

- Vidi se da je oružje bilo lako dostupno ili da je malo uložio truda da dođe do njega. Oružje je bilo u nekoj fioci sa bravicom, to je rezultirao svim ovim - naveo je Gogogvić.

- Sve je očekivano što je monstrum uradio. Oružje mu je bilo na izvolte. Odbrana pokušava da to ublaži, da je sve bilo pod šiframa. To što je hladnokrvan, nema kajanja, on čak nije ni izjavio saučešće roditeljima koji su bili tamo putem video linka - rekao je Grgur.

- Ako je tačno da je imao bravicu na obaraču, bravica može biti osigurana šifrom ili ključem i teško ju je provaliti. Potrebno je da je njegov otac prošao sva veštačenja, da je imao kasetu ili sef za držanje, zatim da je odvojena i osigurana municija. Pitanje je koliko je dečak bio bolestan, ali je činjenica da je imao nameru da dođe do oružja - navela je Simonović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ana Simonović

- On nije imao primarnu hranu, a to nije mleko, već emocije. Ne može 5 dadilja da zameni majku, jer dete po mirisu zna ko je majka - istakla je dr Milanović.

O saslušanju Koste K. i posledicama masakra na Vračaru, govoriće stručnjaci u specijalnom programu do 10 časova na INFORMER TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija