• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

17.07.2023

21:00

Lidija i Ivana žive su zahvaljujući organima Lejle i Sofije koje su tragično nastradale! Potresna svedočenja u novoj epizodi emisije Dr Informer!

Insajder

Live TV

Lidija i Ivana žive su zahvaljujući organima Lejle i Sofije koje su tragično nastradale! Potresna svedočenja u novoj epizodi emisije Dr Informer!

Podeli vest

Koliko je teško boriti se sa bolešću i čekati poziv da se pojavi organ koji vam može spasiti i produžiti život - pogledajte u novoj epizodi emisije "Doktor Informer".

Na transplantaciju organa u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi, a među njima i tridesetoro dece kojima je presađivanje organa jedini spas. U novoj epizodi "Doktor Informer" pogledajte priču Lidije Stojanović i Ivane Joksić kojima je transplantirana jetra. 

Ivana je imala neverovatnu sreću da na novi organ čeka samo mesec dana. Od trenutka uspostavljanja dijagnoze primarnog sklerozirajućeg holangitisa, znala je da je transplantacija njen jedini spas.

 

- Najgori trenutak je kada pozovu vas i još dvoje pacijenata, od kojih će samo jedan dobiti šansu za novi život. Drugo dvoje će se vratiti kući i iz njih će život nastaviti da teče. Uvek se bira onaj pacijent koji je životno najugroženiji - objašnjava Ivana.

Foto: Informer/Lidija Stojanović i Ivana Joksić

Lidija Stojanović znala je od malena da boluje od autoimunog hepatitisa, upale jetre nepoznatog uzroka. Iako je bolest otkrivena u ranom stadijumu, na novu jetru čekala je punih šest godina. Taj period ova mlada žena opisuje kao "hod po ivici smrti".

- Pacijenti koji čekaju na transplantaciju organa ne broje dane koje su preživeli, već one koji su im preostali. Iz vas curi život i čekate svoj spas koji zavisi od nečijeg "da" - priseća se Lidija.

Iako je opravak bio dug i neizvestan, Lidija i Ivana dobije su šansu i danas su žive zahvaljujući jednoj Lejli i Sofiji. Njihove porodice u najtežem trenutku, kada su izgubile svoje najvoljenije, smogle su snage i rekle "da".

Profesor dr Đorđe Ćulafić, gastroenterohepatolog, i potpukovnik dr Mirko Jovanović objasnili su da je organe moguće donirati samo u slučaju moždane smrti člana porodice i da transplantacija organa mora postati deo kolektivne svesti.

Foto: Informer/dr Mirko Jovanović

- Porodice moraju da budu svesne da lekari daju sve od sebe kako bi spasili njihove najdraže. Tek kada smo sigurni da smo zauvek izgubili pacijenta, uprkos svim naporima, počinjemo da razmišljamo o transplantaciji. Mnogo puta se desilo da porodice odbiju da doniraju organe u prvom trenutku, ali se uzbro predomisle i zovu da pitaju da li je kasno - ističe dr Jovanović sa Vojnomedicinske akademije.

Foto: Informer/dr Đorđe Ćulafić

- Darivanje organa je gest najveće ljubavi prema bližnjem svome. To je jedan bogougodan čin gde će naš najmiliji nastaviti da živi kroz živote drugih, a njegova duša će sigurno naći put u carstvo nebesko - naglašava profesor Ćulafić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija