• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2023

10:14

Đole nam je ostavio primer ljubavi prema otadžbini! Stojković: Ovako ćemo mu se odužiti! (VIDEO)

Informer TV

Live TV

Đole nam je ostavio primer ljubavi prema otadžbini! Stojković: Ovako ćemo mu se odužiti! (VIDEO)

Podeli vest

Miloš Stojković, poverenik Hilandara i teolog, u gostovanju govorio je o deda Đorđu koji nas je napustio juče.

Pune 62 godine Đorđe je čuvao groblja Zejtinlik, a juče nas je napustio.

- Odužićemo mu se ako budemo uradili ono što je on govorio. Najbitnije što je on kazao je: Svi ovi ljudi su bili i umorni i gladni i žedni i namučeni, ali su se borili. Nikada ni u jednom trenutku veru u slobodu i za krst časni izgubili nisu. Deda Đole je često recitovao Disa - rekao je Stojković i dodao:

- Vidimo da se naša otadžbina nalazi u iskušenjima, vidimo da deda Đoletova žrtva nas poziva da budemo složni i da ne izgubimo veru. Treba da znamo da ćemo pobediti za svaki pedalj naše otadžbine. Ako su oni tada mogli da ne izgube veru u slobodu zlatnu. 

Teolog ističe da je šajkača glavni simbol na koji je bio ponosan deda Đole.

- Deda Đole nam je uvek govorio da nikada ne gubimo nadu u našu otadžbinu. Teško će se roditi čovek koji će istinski naslediti deda Đoleta. On je jedini Srbin koji nikada za 62 godine nije skinuo srpsku šajkaču. On nas je učio da je to simbol srpskog seljaka. Gde god da smo bili ta šajkača je bila sa nama. Znao je gde god da ode, ona će ići sa njim. On je znao imena i prezimena hiljade i hiljade sahranjenih srpskih vojnika, a ne verujem da će to neko nadmašiti - ističe Stojković i dodaje:

- Deda Đorđe je dobio pasoš Republike Srbije, a to mu je bila jedna od najvećih želja. Od mnogih koji su se nekada nazivali patriotama nisu dali njemu pasoš. Jedini koji je pokrenuo inicijativu za deda Đoletov pasoš je predsednik Aleksandar Vučić. Na njegov predlog deda Đole dobio je i pasoš i orden. Zahvaljujući Vučiću ispravljen je jedan istorijski greh

Foto: Miloš Rafailović

 

Deda Đole će biti sahranjen uz najveće počasti.

- Deda Đole će biti sahranjen uz najveće počasti, u grob svoga oca i dede. To je jedan skroman spomenik i nalazi se na Zejtinliku. Jedan Grk će nastaviti da obavlja njegovu dužnost, a iako je deda Đole neponovljiv, nadam se da će njegov naslednik obavljati makar 10% kao deda Đole i bićemo zadovoljni - navodi Stojković  i dodaje:

- On je bio jako skroman. Čak i kada je neko želeo da mu da nešto, on je odbijao. Mi imamo tamo 8.000 grobova, i proped toga imaju i saveznički grobovi koji imaju svoje čuvare, da li znate kako je on održavao kontakte sa drugim čuvarima? Za svakog sahranjenog je znao da nam kaže detalje, čak i za one koje ne znamo podatke on je istraživao. Pomagao je porodicama, čovek koji nam je ostavio primer ljubavi prema otadžbini. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija