• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

27.04.2024

13:48

Znate li ko je bio Milošev barjaktar u Drugom srpskom ustanku? Njegova kuća je danas spomenik kulture

S.S./Wikipedia

Vesti

Znate li ko je bio Milošev barjaktar u Drugom srpskom ustanku? Njegova kuća je danas spomenik kulture

Podeli vest

Nekoliko dana pre nego što je Miloš Obrenović u Takovu sa narodnim prvacima podigao Drugi sprski ustanak, u gružanskom selu Konjuša, Milošev veliki prijatelj i najbliži saradnik, Sima Milosavljević Paštrmac zvani Amidža silno se naljutio...

Na svoju ruku rešio je da pobije turske poreznike koji su se zatekli u selu! 

Taj događaj i njegova hrabrost, potvrđuje istorija, bili su dostojni barjaka koji je u Takovu, pred veliku bunu, primio iz ruku Miloša Obrenovića. Tako je Paštrmac postao jedna od najuticajnijih figura onog vremena. 

O bliskosti potonjeg kneza i kasnijeg dvorskog nastojnika, savetnika i buljuk-baše "Miloševih momaka" Sime Milosavljevića Paštrmca svedoči i podatak da mu je lično vođa ustanka nadenuo nadimak Amidža što na turskom jeziku znači "stric" ili "čiča". 

Foto: S. S.

 

 

Miloš je svom prijatelju poklonio i plac par stotina metara udaljen od samog dvorskog kompleksa na kome je Amidža podigao kuću. 


Kuća i danas stoji u strogom centru Kragujevca u Ulici Svetozara Markovića i ima status kulturnog dobra, tj. spomenika kulture. 

Iako u modernom okruženju, kuća je zadržala autentičan izgled.

Foto: S. S.

Amidžin konak u Kragujevcu

 

Sa dva ulaza, prednjim, koji preko prostranog trema izlazi na ulicu i zadnjim, koji vodi ka ekonomskom dvorištu, predstavlja tipičan primer gradnje onog vremena.

Kako je vlasnik bio imućan, kuća je značajno veće kvadrature od drugih koje su se tu nalazile u prvoj polovini 19. veka.
Četvorovodni krov pokriven je ćeramidom, zidovi su malterisani i okrečeni belom bojom i ima veliki podrum.

Prema mišljenju Kragujevčana, ali i sudeći po komentarima brojnih posetilaca Kragujevca, kuća Sime Milosavljevića Paštrmca je prelepo zdanje koje može da posluži kao estetski model investirorima.

Čovek koji je pre 209 godina poneo iz Takova ustanički barjak, Sima Milosavljević Paštrmac zvani Amidža svoj ljutim bojevima i veštim balansiranjem između gospodara i drugih podanika, prebogat život, završio je u ovoj kući avgusta 1836. godine.
Kako je ranije najavljivano, ova kuća, čiji zidovi pamte najznačajnije događaje srpske istorije i rađanje moderne kneževine, mogla bi posle restauracije da postane muzejski prostor kojim će upravljati Grad Kragujevac.

 

Čovek sa četiri imena 

Prema istorijskim zapisima Miloševa desna ruka i amidža, kako ga je knjaz lično oslovljavao, poznat je kao čovek sa četiri imena. Osim ličnog imena i prezimena i amidže, nosio je i nadimak Paštrmac. Ovaj nadimak je dobio po zaseoku Paštrma u podrudničkom selu Ramaća. Po nekim izvorima, tu je rođen 1776. godine, a po drugim, u Paštrmu se zajedno sa bratom doselio još dok je bio mlad i to iz Sandžaka, odnosno tadašnje Sandžačke nahije.

Meštani Ramaće su pre nekoliko godina na česmi, koju su obnovili 2005, postavili spomen-ploču Simi Milosavljeviću, i to baš u zaseoku Paštrma, a česma se nalazi samo na stotinak metara od nekadašnje Paštrmčeve kuće.

Po predanju, Sima Milosavljević je kao veoma bogat čovek u Paštrmi imao velike posede koje je posle njegove smrti sin Vule prodao za "samo 505 dukata". Danas na tom prostoru živi dvadesetak porodica. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set