• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R.

20.04.2024

11:08

Redovi za sadnice paradajza i paprike! Kupci znaju da je ovde najbolje

G. R.

Vesti

Redovi za sadnice paradajza i paprike! Kupci znaju da je ovde najbolje

Podeli vest

Na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole u Šapcu proizvodi se najbolji rasad povrća, cveća i začinskog bilja, pa se više hiljada sadnica rasproda za svega nekoliko dana.

Kupci čekaju u redu da kupe sadnice paradajza i paprike koje se najviše traže.
- Krenula je sadnja i od ponedeljka smo počeli prodaju sadnica. Kao i svake godine, veliko je interesovanje naših stalnih kupaca, a ima i dosta novih jer se pročulo o kvalitetu našeg rasada -

rekla je profesorka Slađana Mirković.


Sadnica paradajza ovde košta 70, a paprike 40 dinara, dok se na pijacama može pazariti i upola jeftinije. Međutim, domaćice iz Mačve i Pocerine ne žale da rasad koji će zasaditi u svojim baštama plate skuplje.

Foto: G. R.

Đaci gaje povrće

 

- Godinama rasad kupujemo samo u školi. Biljke su zdrave i otporne, kada se presade brzo napreduju i daju bogat rod, pa imamo i više nego što je nama potrebno iako zasadimo tek toliko strukova da imamo za naše domaćinstvo i da napravimo zimnicu - kaže domaćica Milanka Andrić.

Foto: G. R.

Veliko interesovanje za rasade paradajza i paprike

 

Za proizvodnju rasada su zaduženi učenici smera poljoprivredni tehničar. Oni obavljaju sve poslove - od setve, pikiranja do negovanja mladih biljaka. Proizvodnja rasada je, inače, samo jedan segment njihovog osposobljavanja za zanimanje koje su odabrali.

Na školskoj ekonomiji, uz podršku profesora, učenici stiču praktična iskustva i po završetku školovanja mogu samostalno da organizuju proizvodnju na sopstvenim gazdinstvima.


Svaki dinar koji zarade prodajom iskoristi se za opremanje škole i unapređenje učeničkog
standara i nastave.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set