• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2024

09:15

Neki ovo ne mogu da smisle kad čuju od čega se pravi! Drugi pak uživaju! Posebno u Banatu!

printscreen TV Pančevo

Vesti

Neki ovo ne mogu da smisle kad čuju od čega se pravi! Drugi pak uživaju! Posebno u Banatu!

Podeli vest

Mesna zajedica Lokve, u saradnji sa Opštinom Alibunar, ovog vikenda 17. put je organizovala jednu od najposećenijih gastronomskih manifestacija u Južnom Banatu, čuvenu "Švarglijadu“.

Zimski specijalitet koji u ovom kraju po pravilu, spremaju od tri vrsta svinjskog mesa, od glave, srca i jezika, kuvaju sa začinima, pa svu želatinastu smesu smeštaju u želudačnu opnu je tradicionalni brend mesta Lokve. 

Tako je ove godine bilo čak 20 kulinarskih majstora, a na stotine degustatora. Na "Švarglijadu" ne dolaze oni koji obično na pomen ovog proizvoda pitaju "kako možeš to da jedeš". U Lokve su došli pravi gurmani i ljubitelji tradicije. 

- Ono po čemu su Lokve poznate je negovanje tradicije rumunskog naroda koji mi kao lokalna samouprava podržavamo - rekla je Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar.

Foto: printscreen TV Pančevo

Na Švarglijadu dolaze prave gurmani

 

Ovogodišnju manifestaciju upotpunili su i đaci Osnovne škole "Treći oktobar" iz Lokava koji su organizovali i m alu izložbu maštovitih crteža na temu "Švarglijade".

- Švargla se pravi od tri dela svinjskog mesa, meso glave, srce i jezika. U nekim mestima dodaju i kožure, bubrege... - rekao je prof. dr Cvijan Mekić, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je ocenjivao ukus izloženih švargli.

Uz kulturno-umetnički program, druženje, zalogaj po zalogaj i ovu "Švarglijadu" domaćini su ocenili uspešnom. Organizatori su zadovoljni što je njihova manifestacija opstala svih ovih godina i što svake godine ima sve više posetilaca, a predsednik Mesne zajednice Lokve, Darian Tapalaga istakao je da je ovo idealna prilika i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set